مدیرگروه تاریخ و سیره اهل بیت(ع) و انساب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، گفت: طرح کلان «اطلس تاریخی سادات ایران»، پس از 6 سال پژوهش، به زودی به پایان می رسد.
تکمیل و اتمام طرح کلان «اطلس تاریخی سادات ایران»
دکتر رضایی برجکی، مدیر گروه تاریخ و سیره اهل بیت(ع) و انساب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در گفت وگو با خبرنگار آستاننیوز، ضمن مروری بر فعالیت های سال گذشته این گروه گفت: در سال گذشته طرح اطلس تاریخی سادات ایران، که برخی مجلداتش در سالهای قبل تهیه و چاپ شده بود را دنبال کردیم و در تلاش هستیم این طرح را پس از حدود ۶ سال، در سال جاری، تکمیل کنیم.
وی ادامه داد: در سال گذشته کتاب سادات منطقه قزوین منتشر شد وکتب مناطق گرگان، گیلان، ری، خوزستان، کردستان، آذربایجان، کرمانشاه، ایلام نیز در دست انتشار است و امیدواریم، در سال ۱۴۰۴ ،این طرح کلان پژوهشی، به پایان برسد.
این پژوهشگر، در ادامه، تصریح کرد: علاوه بر این طرح، چند طرح دیگر در حوزه سادات با عنوان «سادات رضوی در ایران»، «مزارات گیلان» و «مدارس دایر خراسان رضوی» نیز، در دست اجراست.
ارائه تصویر کاملی از وضعیت سیرهپژوهی در حوزه زبان فارسی
وی یکی از برنامههای بنیاد پژوهشهای اسلامی در سال گذشته را، برگزاری نشستهای علمی پژوهشی دانست و افزود: علاوه بر حضور در نمایشگاه بینالمللی و معرفی آثار در شبکه های بینالمللی، نشستی با عنوان «بازآفرینی تاریخ عصر صفوی ایران بر مبنای گفتمان سیادت» برگزار شده ومجموعه نشستهایی با عنوان مسئله شناسی در سیره پژوهی اهل بیت(ع) را در دستور کار قرار دادیم تا بتوانیم تصویر کاملی از وضعیت سیرهپژوهی در عصر جدید در ایران و به خصوص در حوزه زبان فارسی، ارائه دهیم.
به گفته رضایی برجکی، گروه تاریخ و سیره اهل بیت(ع) و انساب بنیاد پژوهشهای اسلامی همواره مرجعی برای نسبنامههای سادات و شجره نامههای امامزادگان بوده است و طی سال گذشته، فعالیت های فراوانی در این حوزه، انجام شده است.
وی در ادامه، با بیان اینکه این گروه از معدود گروههای پژوهشی است که با بدنه اجتماعی مخاطب خود، ارتباط مستقیم دارد، گفت: در سال گذشته در مجموع حدود ۳۶ مورد درخواست برای بررسی تایید سیادت داشتیم، این درخواست ها معمولا از طرف دفاتر امام جمعه به ما ارجاع میشود که پس از کارشناسیهای انجام شده در این گروه، به درخواست متقاضیان، پاسخ داده میشود.
این پژوهشگر، افزود: همچنین از طرف شوراهای اسلامی شهر و روستا و هیئت امنای امامزادهها، حدود 10 مورد نامه در حوزه تایید سیادت به دست ما رسیده است که پاسخ آنها نیز به مخاطبان، ارائه شده است.
وی، ازوجود کتابخانه تخصصی سادات و انساب، در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی خبر داد و گفت: بسیاری از عموم مردم و متخصصان از منابع موجود در این کتابخانه، استفاده میکنند.
این پژوهشگر، خاطر نشان کرد: برخی از مخاطبان در خصوص سیادت و مدفونین در بقاع متبرکه به صورت حضوری و یا شبکه های مجازی با ما در ارتباط هستند که در این راستا ، در سال گذشته، پاسخگوی 400 مخاطب، بودیم.
وی، اضافه کرد: حدود 700 سند و تصویر از بقاع سادات و مزارات ایران به دست ما رسیده که پس از دسته بندی، حفاظت و نگهداری میشود.
فعالیت های پیش رو
مدیر گروه تاریخ و سیره اهل بیت (ع) وانساب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در ادامه، به فعالیت های پیش روی این گروه اشاره کرد و گفت: درسال جاری، تکمیل و اتمام طرح کلان اطلس سادات را در دستور کار داریم و علاوه بر آن، بحث سیره پژوهی رانیز، دنبال خواهیم کرد.
وی در پایان، خاطر نشان کرد: طرحهایی در مورد بحث امامت و خلافت را در سال جاری اجرایی خواهیم کرد و برگزاری نشستهای علمی و مشارکت با اداره اوقاف و تهیه مقالات برای همایش بزرگداشت امامزاده محمد محروق نیز، از دیگر برنامههای در دستور کار سال جاری این گروه است.
تولیت آستان قدس رضوی
