بیمارستان فوقتخصصی رضوی، با بهرهگیری از ظرفیتهای واحد آموزش و ارتقای سلامت خود و اجرای برنامههای متنوع، در مسیر ارتقای شاخصهای ملی سلامت در جامعه، همچنان پُرتوان، در حال فعالیت است.
توجه ویژه بیمارستان رضوی به ارتقای شاخصهای سلامت در جامعه
به گزارش آستان نیوز، سازمان جهانی بهداشت، شعار «شروع سالم، آیندهای امیدبخش(Healthy beginnings , hopeful futures)»، را بهعنوان شعار «روز جهانی سلامت» در سال 1404 (2025 میلادی) برگزیده است.
این شعار از دولتها، مردم و جامعه سلامت میخواهد تا برای پایان دادن به مرگهای قابل پیشگیری مادران و نوزادان، بیشتر تلاش کنند و در این مسیر، سلامت و رفاه درازمدت زنان و در نتیجه فرزندان و خانواده را، در اولویت برنامهها و اقدامات خود قرار دهند.
به مناسبت هفته ملی سلامت(یکم تا هفتم اردیبهشتماه 1404) با شعار «سرآغازی سلامت، آیندهای سرآمد»، با دکتر انسیه عربعامری، سرپرست واحد آموزش و ارتقای سلامت بیمارستان رضوی همکلام شدیم که، در ادامه میخوانید:
بیمارستان رضوی در راستای تحقق این شعار، امسال چه سیاستها و رویکردهایی را دنبال خواهد کرد؟
مشارکت فعال در زمینه ارتقای شاخصهای ملی سلامت و نهادینهسازی و ترویج فرهنگ ایمنی بیمار بهویژه در حوزه مادر و نوزاد، از جمله سیاستهای اصلی بیمارستان بوده است که همچنان در سال جدید نیز مورد توجه خاص قرار خواهد گرفت.
چنین گسترش خدمات مربوط به بخش درمان ناباروری و حمایت از خانواده و فرزندآوری، ارتقای مراقبتهای پیش از بارداری، حین بارداری و پس از زایمان، توجه به ابعاد سلامت روان مادران در کنار سلامت جسمی و ارائه آموزشهای تخصصی و ضرورت سلامت مادر و نوزاد با استفاده از روشهای نوین آموزش برای بیماران و مراجعان بیمارستان و جامعه، از دیگر سیاستهای محوری این بیمارستان، در این حوزه است.
در راستای تحقق این شعار، تاکنون چه اقدامات خاصی در بیمارستان، انجام شده است؟
بیمارستان رضوی با ارائه خدمات مراقبتهای بارداری، حین و پس از زایمان توسط ماماها و متخصصان مجرب زنان و مامایی خود، ارائه خدمات اتاقهای ویژه زایمان در کنار خانواده مشهور به «LDR»، فعالیت کلینیک شیردهی و سایر حمایتهای تخصصی جسمی و روانی در این دوران خاص، مسئولیت تخصصی خود را در این زمینه نسبت به جامعه در داخل بیمارستان اعم از کلینیکها، بخش زنان و بلوک زایمان و همچنین محیط خارج از بیمارستان با حضور در مناطق محروم به بهترین شکل ممکن، انجام داده است.
از طرف دیگر، این بیمارستان، با گسترش خدمات مربوط به بخش درمان ناباروری خود در قالب افتتاح بزرگترین مرکز تخصصی درمان ناباروری شرق کشور در ساختمان نوساز «بُشری»، بر سطح ارائه خدمات پزشکی خود در حوزه حمایت از خانواده و فرزندآوری در جامعه ایرانی و کشورهای اسلامی منطقه، افزوده است.
بیمارستان رضوی در هفته ملی سلامت 1404، اجرای چه برنامههای خاصی را در دستور کار دارد؟
از جمله این برنامهها میتوان به اجراي طرح حامي مادر براي مادران نيازمند مراقبت ويژه، حضور فعال بخش زنان در اردوي جهادي و آموزش مادران، اهداي بسته حمايتي به مادران باردار در مناطق محروم و اجرای برنامه ارتقای آگاهي بارداري و سلامت مادر و نوزاد و فرزندآوري در جامعه بهصورت آموزش حضوري و مجازي در قالب آموزش در مدارس، دانشگاهها، كارخانهها و...، اشاره کرد.
همچنین میتوان از برنامههایی نظیر، آموزش و مهارتافزايي کارکنان بهویژه در زمینه چالشهاي مهم بخش زنان اعم از DVT، شيردهي و افسردگي پس از زايمان، تهيه كليپ با موضوع فشارخون و بارداري، معرفي بسته خدمتي چكاپ ويژه آمادگي بارداري براي مراجعان چكاپ رويال و درمان ناباروری (IVF)، نام برد.
در این راستا، برنامههایی چون برگزاری نشست صميمانه و اهدای يادبود براي مراجعان کلاس آمادگی مادران و کلینیک مراقبتهای بارداری و برپایی ايستگاه سلامت مادر و نوزاد در بیمارستان، ارائه خدمات آموزش، مشاوره و غربالگری سلامت دهان و دندان ویژه مادران باردار و دانشآموزان، گفتوگوي صميمي و احوالپرسی از وضعيت کارکنان باردار با حضور در بخشها و برگزاری همايش دوچرخهسواري در پارك شهربانو وكيلآباد ويژه همكاران خانم نیز، اجرا خواهد شد.
در ادامه، به سایر اقدامات شاخص واحد آموزش و ارتقای سلامت بیمارستان در سال گذشته، اشاره بفرمایید.
از جمله این اقدامات، میتوان به توجه ویژه به ارتقای شاخصهای سلامت، شاخص آموزش به بیمار، شاخص فالوآپ (پیگیری پس از ترخیص بیماران)، شاخص بستری مجدد و شاخص رضایتمندی و کاهش سزارینهای نخستزا و...، پوشش حداکثری مناسبتهای سلامت در سطح بیمارستان و جامعه(بیش از 100 مناسبت)، ارائه خدمات غربالگری سلامت به زائران حرم مطهر رضوی در مناسبتهای سلامت و استفاده از روشهای نوین آموزش سلامت و هوش مصنوعی برای مراجعان داخلی و بینالملل، اشاره کرد.
همچنین میتوان از اقداماتی نظیر بهرهبرداری از ظرفیت اعضای هیئتعلمی بیمارستان برای آموزش و ارتقای سلامت جامعه، مهارتافزایی کارکنان در خصوص ارتقای سلامت جامعه و بیماران، تعامل گسترده و مشارکت فعال با آموزشوپرورش، صداوسیمای خراسان رضوی، پایگاههای بسیج و اردوهای جهادی، سازمان محیطزیست خراسان رضوی، مراکز جامع خدمات سلامت و دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نام برد.
تعامل گسترده و مشارکت فعال با اداره کار و امور اجتماعی در راستای ارتقای سلامت جامعه کارگری، تعامل گسترده و مشارکت فعال با شهرداری مشهد در راستای ارتقای سلامت جامعه از طریق بهرهبرداری و نصب ایستگاههای دوچرخه بایدو در محیط بیمارستان، توجه ویژه به مبحث تغذیه و ریز مغذیها نظیر طرح پویش یکشنبههای ویتامین دی برای جامعه، مراجعان و کارکنان و برگزاری جشنواره معرفی غذای سالم و ایمن، از دیگر اقدامات انجام شده به شمار میآید.
به اقدامات دیگری همچون توجه ویژه به ارزیابیها و مراقبتهای دورهای مراجعان و بیماران مبتلا به دیابت، فشارخون و سرطان، انجام اقدامات مرتبط با بیماریابی و غربالگری خانواده درجه یک بیماران مبتلا به سرطان، افزایش پزشکان همکار در کلینیک ترک دخانیات در راستای تحقق اهداف بیمارستان بدون دخانیات و بیمارستان سبز، نیز میتوان اشاره کرد.
برگزاری رویدادها و همایشهای مرتبط با موضوعات سلامت از جمله اولین گردهمایی روز جهانی بدون دخانیات، برگزاری نشستهای صمیمی و تکریم مراجعان و بیماران از جمله گردهمایی «ضربان امید» برای مراجعان باسابقه سرطان، گردهمایی «ضربان قوی، زندگی طولانی» برای بیماران باسابقه بیماری قلبی، عروقی و همایش مادران باردار، نشست صمیمی با گروههای خاص جامعه نظیر ناشنوایان استان و اجرای پویشهای سلامت نظیر پاکسازی طبیعت از زباله و تهسیگار، نه به پلاستیک، لامپ خاموش، خانهتکانی دارویی و...، نیز از جمله این اقدامات ارزشمند، محسوب میشود.
انجام مجموعه این اقدامات، چه دستاوردهایی برای بیمارستان و جامعه هدف آن، به همراه داشته است؟
افزایش رضایتمندی مراجعان و کسب اعتماد در ارائه خدمات باکیفیت، افزایش ارائه خدمات سلامت به جامعه از طریق بهینهسازی استفاده از امکانات و منابع انسانی، آراستگی و آرامش بصری در فضای کلینیکها، بهبود کیفیت مراقبت و کاهش خطاها و عوارض پزشکی و جانبی و استفاده از روشهای نوین آموزشی و مبتنی بر شواهد که موجب افزایش میزان بهبودی بیماران و کاهش طول مدت بستری شده است، از جمله این دستاوردها به شمار میآید.
همچنین روند صعودی شاخصهای آموزش سلامت، از ابتدای سال و پیشگیری از بستری مجدد بیماران و در نتیجه کاهش هزینههای درمانی، کسب بالاترین رتبه در آمار مراجعان کلینیک پرستاری آموزش سلامت در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد، غربالگری، تشخیص زودهنگام، درمان مناسب و کاهش هزینههای درمانی اعضای درجه یک خانواده بیماران مبتلا به سرطانهای کولورکتال و سینه، از دیگر نتایج این اقدامات بوده است.
این اقدامات موجب افزایش مشارکت جامعه در امور سلامت با همکاری «سفیران سلامت» و رشد حس مسئولیتپذیری در آنان، تشویق مراجعان و بیماران بیمارستان به ترویج رفتارهای سالم همچون فعالیتهای ورزشی، تغذیه سالم و ترک دخانیات شده است چنانکه شاهد افزایش تعداد مراجعانی هستیم که از خدمات کلینیک ترک دخانیات بهره مند شدهاند.
گفتوگو از آرزو مستأجر حقیقی