دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد گفت: در سال گذشته بیش از دو هزار و ۳۰۰ جلسه مشاوره و پنج هزار خدمت آموزشی به مردم ارائه شده است.
۲۳۰۰ مشاوره رایگان و ۵۰۰۰ خدمت آموزشی توسط خادمیاران رضوی یزد ارائه شد/ گزارش خبری
نجمه حسام زاده دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد به مناسبت روز جهانی مشاور و آغاز دهه کرامت در گفتگو با آستان نیوز اظهار داشت: کانون مشاوره خدمت رضوی استان یزد مهمترین هدف خود را ارائه برنامههای آموزشی و پیشگیرانه به عموم مردم قرار داده است و خادمیاران این کانون مشاورههای رایگان به مخدومان و اقشار کمدرآمد ارائه میدهند.
وی افزود: بخش پیشگیری و آموزش بهصورت رایگان برای همه قابلدسترسی است که فعالیت اصلی این کانون محسوب میشود و این خدمات شامل مشاورههای پیش از ازدواج، بالینی، خانواده، تحصیلی، زوجدرمانی و سایر حوزههاست که در طول سال بهصورت مستمر در حال انجام است.
دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد تصریح کرد: این فعالیتها در مدارس بهصورت کارگاههای آموزشی هماهنگشده با ارگانهای مرتبط، پایگاههای محلی، مراکز بهزیستی و بهویژه کتابخانههای عمومی سراسر استان یزد اجرا میشود.
همکاری با نهادهای دولتی و کتابخانهها برای گسترش خدمات روانشناسی
وی گفت: کانون مشاوره با مراکز تخصصی مختلف همکاری دارد و دو سال پیش تفاهمنامهای با بهزیستی منعقد کردیم که بر اساس آن تعدادی از خادمیاران رضوی که دارای کد روانشناسی و کد نظام روانشناسی هستند و درمانگاههایشان تحت نظارت بهزیستی فعالیت میکند بتوانند از سهمیهای آموزشهایی که بهزیستی برای مشاوران برگزار میکند، بهرهمند شوند.
حسام زاده در ادامه با بیان اینکه خوشبختانه ارتباط نزدیکی با نهاد کتابخانههای عمومی داریم، بیان کرد: پیشنهاد اولیه این همکاری از سوی خادمیاران بود و آستان قدس رضوی نیز با نهاد کتابخانههای عمومی کل کشور تفاهمنامهای در این زمینه منعقد کرده است که بر اساس این تفاهمنامه هماکنون مشاوران خادمیار در قالب اردوی جهادی در سه تا چهار کتابخانه شهرستان بهاباد مشغول برگزاری کارگاههای آموزشی و ارائه مشاورههای فردی هستند.
دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد ادامه داد: با نیروی انتظامی و معاونت اجتماعی ناجا نیز همکاریهای مؤثری داریم و این همکاریها شامل ارائه مشاورههای فردی در درمانگاهها، مشارکت در برنامههای آموزشوپرورش و ارائه خدمات تخصصی میشود.
۳۵ خادمیار متخصص فعال در کانون مشاوره
وی در خصوص تعداد و شرایط خادمیاران مشاور افزود: در حال حاضر حدود ۳۵ نفر خادمیار مشاور در سراسر استان یزد فعالیت میکنند و محدودیت تعداد نیروهای این مرکز به این دلیل شرط همکاری شامل داشتن مدرک کارشناسی یا کارشناسیارشد در رشتههای مرتبط روانشناسی محدود است.
حسام زاده با اشاره به معیارهای جذب خادمیاران مشاور تأکید کرد: شرط اصلی برای جذب، داشتن حداقل دو مقطع تحصیلی مرتبط (لیسانس و ارشد یا ارشد و دکترا) است و متقاضیان باید دورههای آموزشی تخصصی را گذرانده و گواهینامههای مربوطه را دریافت کرده باشند؛ همچنین تعهدات کاری این افراد دقیقاً مطابق با استانداردهای ثبتشده در سامانه بررسی و پیگیری میشود.
دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد درباره تعهدات خادمیاران گفت: هر خادمیار موظف است ماهانه حداقل دو جلسه مشاوره رایگان یا یک کارگاه آموزشی برگزار کند و این چارچوب مشخص، کیفیت خدمات ارائهشده را تضمین مینماید.
وی درباره اردوی جهادی بهاباد که امروز در حال برگزاری است اظهار داشت: هماکنون در قالب اردوی جهادی در شهرستان بهاباد حضور داریم و این چهاردهمین مرتبه حضور در این شهرستان به شمار میرود که این امر با استقبال و پیگیریهای مکرر فرمانداری، کارکنان محلی و مردم بهاباد بوده است.
حسام زاده با بیان اینکه تاکنون موفق شدهایم این اردوهای جهادی را در تمامی شهرستانهای استان یزد به جز ابرکوه برگزار کنیم به حوزههای فعالیت مراجعان اشاره و بیان داشت: بیشترین درخواستهای مشاوره در حوزههای مشکلات خانوادگی، مسائل کودکان و نوجوانان و روابط خانوادگی متمرکز است و در بسیاری از این موارد، مراجعان به متخصصان بالینی و روانپزشکان ارجاع داده میشوند.
دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد به آمار خدمات ارائه شده اشاره و اعلام کرد: در سطح استان ماهیانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ مراجع مستقیم داریم و حدود ۳۰۰ نفر نیز تحت آموزش قرار میگیرند؛ برایناساس آمار سال گذشته، در مجموع به دو هزار و ۳۰۰ مشاوره فردی و حدود پنج هزار مورد خدمات آموزشی میرسد.
کمبود نیروی متخصص در کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی یزد
وی اظهار داشت: خدمات مشاوره کاملاً رایگان ارائه میشود و متأسفانه با مشکل کمبود روانشناسانی مواجه هستیم که علاوه بر تخصص کافی متعهد بوده، نگرش غربی نداشته و تمایل به فعالیت داوطلبانه داشته باشند.
حسام زاده با بیان اینکه در برخی موارد مراجعان نیاز به ارزیابی تخصصی (روانسنجی) دارند، اما به دلیل نبود روانسنج در مجموعه امکان ارائه این خدمات به آنها نیست، افزود: در صورت وجود حامیان مالی، امکان ارائه خدمات تخصصیتر و جامعتر برای مخدومان فراهم میشود.
استقبال نامتوازن از خدمات روانشناسی در یزد
دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد تصریح کرد: اگرچه مشاورههای فردی با استقبال خوبی مواجه است؛ اما آموزشهای جمعی که اثربخشی بسیار بالاتری دارند، کمتر مورد توجه قرار میگیرند و این مسئله دو دلیل اصلی دارد که نخست آن است که نهادهای مربوطه آنگونه که باید به این موضوع اهمیت نمیدهند و در مرحله بعد مردم با دریافت اطلاعات سطحی از فضای مجازی گمان میکنند خود میتوانند مشکلاتشان را حل کنند.
وی با اشاره به نتایج ملموس برنامههای آموزشی تأکید کرد: وقتی خانوادهها و زوجین در کارگاههای آموزشی شرکت میکنند بهواقع درمییابند چه فرصتهای ارزشمندی را ازدستدادهاند و با افزایش ظرفیت این کارگاهها از ۲۰ به ۴۰ نفر میتوان تأثیر قابلتوجهی در ارتقای سلامت روان جامعه داشته باشیم.
حسام زاده بیان کرد: بهصورت ماهیانه یا دو هفته یکبار با مرکز جامع مشاوره رضوی مشهد (وابسته به آستان قدس رضوی) وبینار خواهیم داشت و در این جلسات، مدیران کانونهای تخصصی مشاوره از سراسر کشور شرکت کرده و گزارشهای سالیانه خود را در قالب پاورپوینت به این گروه چهلنفره ارائه میدهند.
دبیر کانون مشاوره کانونهای خدمت رضوی استان یزد گفت: در این وبینارها، فعالیتهای مشترک و همچنین اقدامات خلاقانه و جذاب هر استان بررسی میشود و هر استان باتوجهبه توان مالی، منابع انسانی و ظرفیتهای محلی، روشهای خاص و تعاملات منحصربهفردی ایجاد میکند.
وی ادامه داد: سادهترین راه ارتباطی با کانون مشاوره برای دریافت خدمات به این صورت است که کانونهای محلی خدمت رضوی که در مناطق مختلف حضور دارند به مسئولان خود اعلام کنند به مشاوره فردی یا آموزش نیاز دارند؛ سپس این درخواستها به مسئول شهرستان ارجاع داده میشود.
حسام زاده خاطرنشان کرد: در هر شهرستان یک رابط مشخص وجود دارد که این فرد هماهنگیهای لازم را برنامههای حضور مشاوران، برگزاری جلسات مشاوره و دورههای آموزشی انجام میدهد و این امر بهترین کانال ارتباطی ما با مردم و نیازمندان به خدمات مشاوره است.
انتهای پیام/
تولیت آستان قدس رضوی
