پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی بنام آستان نیوز شامل اخبار آستان قدس رضوی،تصاویر آستان قدس رضوی و رویدادهای موقوفات امام رضا

توسط اداره اسناد آستان قدس رضوی انجام شد
۱۴۰۴-۰۲-۲۳

ساماندهی بیش از 17 هزار منبع دیداری و شنیداری انتقالی آستان قدس رضوی در کتابخانه رضوی

بیش از 17 هزار منبع اطلاعاتی انتقالی از سازمان‌ها و مراکز مختلف مجموعه آستان قدس رضوی به بخش دیداری و شنیداری اداره اسناد این آستان مقدس، در سال 1403، ساماندهی و طبقه‌بندی شد.

به گزارش آستان نیوز، کبری صدریان، کارشناس طبقه‌بندی و فهرست‌نویسی اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، دراین‌خصوص، به خبرنگار ما گفت: اداره اسناد این سازمان، در راستای انجام‌وظیفه سازمانی خود در زمینه گردآوری، سازماندهی و ارائه خدمات در حوزه اسناد تاریخی به محققان و دانش‌پژوهان، اقدام به تشکیل مجموعه اسناد دیداری و شنیداری در بخش مخزن اسناد این آستان مقدس، کرده است.

وی ادامه داد: در این راستا، بخش دیداری و شنیداری اداره اسناد آستان قدس رضوی، رسالت جمع‌آوری منابع دیداری و شنیداری از قسمت‌های مختلف این مجموعه بزرگ موقوفاتی را به‌منظور جلوگیری از امحای این منابع و تقویت حافظه دیداری و شنیداری این آستان مقدس، برعهده دارد. 

صدریان، بیان کرد: این منابع بسیار ارزشمند شامل «نوارهای کاست صوتی»، «سی دی»، «فیلم دی وی کم»، «فیلم مینی دی وی کم»، «فیلم وی اچ اس»، «فیلم بتا کم» و «نگاتیو عکس» می‌شود که از مؤسسات مختلف آستان قدس رضوی توسط کارشناسان بخش دیداری و شنیداری اداره اسناد جذب و به این بخش، انتقال داده شد. 

وی افزود: این منابع مربوط به مراکز و مؤسساتی همچون معاونت تبلیغات اسلامی حرم مطهر رضوی، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی و بخش دیداری و شنیداری کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، می‌شود.

 

معرفی محتوای منابع

کارشناس طبقه‌بندی و فهرست‌نویسی اسناد آستان قدس رضوی گفت: محتوای این منابع شامل مراسم برگزارشده به مناسبت‌های گوناگون مذهبی و ملی در بخش‌های مختلف حرم مطهر امام رضا (ع)، تلاوت ادعیه، مداحی‌ها، سخنرانی‌ها، همایش‌ها، مسابقات قرآنی و ورزشی، جشنواره‌ها، افتتاحیه‌ها، فیلم‌های بازدیدها و نشست‌های مطبوعاتی مسئولین آستان قدس رضوی، می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین می‌توان به موضوعاتی نظیر مجموعه درس‌هایی از قرآن، سلسله‌نشست‌های «دین، نشاط، زندگی»، گروه‌های بازدیدکننده از حرم مطهر، سلسله مباحث کلام اسلامی، ازدواج‌های دانشجویی و مهارت‌های زندگی، کارگاه‌های آموزشی و پروژه‌های آستان قدس رضوی، اشاره کرد. 

وی بیان کرد: بازدیدهای تولیت و قائم‌مقام تولیت آستان قدس رضوی از بخش‌های مختلف مجموعه، مستندهای مرتبط با این آستان قدس، مراسم غبارروبی و تعویض سنگ ضریح مطهر، نصب ضریح مطهر، کلیپ‌های معرفی بخش‌های مختلف آستان قدس رضوی و برنامه‌های تلویزیونی آستان قدس به زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی، از دیگر موضوعات منابع دیداری و شنیداری انتقالی به اداره اسناد، است. 

صدریان، افزود: منابع انتقالی از دانشگاه علوم اسلامی رضوی نیز، دربردارنده مجموعه سخنرانی استادان و درس‌های کلاس‌های دانشگاه و همچنین درس حکمت استاد انصاری، است. 

 

مراحل انجام پروژه

کارشناس طبقه‌بندی و فهرست‌نویسی اسناد آستان قدس رضوی اظهار کرد: پروژه آماده‌سازی اولیه، مرتب‌سازی و درج لیبل و نوشتن متا دیتای موجود بر روی نوارهای انتقالی از بخش‌های مختلف این آستان مقدس، از 14 فروردین‌ماه 1403 با مشارکت کارشناسان این سازمان آغاز و در اسفندماه سال گذشته، به پایان رسید. 

وی گفت: در این راستا، ابتدا این نوارها از کیسه‌ها و کارتن‌های مربوط خارج شد. در ادامه باتوجه‌به نگهداری از آن‌ها در شرایط نامناسب (در زیرزمین و انبارهای مراکز و مؤسسات مربوطه)، گردوغبار نوارها، تمیز شد. 

صدریان، افزود: سپس این منابع لیبل‌گذاری شده و به آن‌ها شماره ثبت اولیه داده شد و در کارتن‌های پلی پروپلین مخصوص اسناد و مدارک که قابلیت محافظت در برابر گرد و غبار و رطوبت را دارد و همچنین ضد اسیدی است، جای‌گذاری شد. 

وی، ادامه داد: در مرحله بعدی، این نوارها دسته‌بندی شده و اطلاعات نوارها یادداشت و متا دیتای مربوطه از آنها استخراج شد. 

همچنین با طراحی کاربرگه مربوط به هر سازمان و نهاد آستان قدس رضوی، مواردی همچون شماره ثبت، نام سخنران یا مداح، موضوع، مکان، تاریخ، نوع دوربین و نوار و توضیحات مربوطه در کاربرگه مورد نظر، ثبت شد. 

 

لزوم راه‌اندازی پایگاه منابع دیداری و شنیداری

کارشناس طبقه‌بندی و فهرست‌نویسی اسناد آستان قدس رضوی، تصریح کرد: تمامی این مراحل در راستای طبقه‌بندی و ساماندهی اولیه نوارها انجام شد، چنان‌که در مرحله بعدی، این نوارها باید در دستگاه‌های مخصوص خود قرار داده شود و محتوای آنها، مورد بررسی، قرار گیرد.

وی، افزود: همچنین سپس مراحل پشتیبان‌گیری و تبدیل نوارهای کاست نفیس و ارزشمند موجود در بخش دیداری و شنیداری اداره اسناد به فرمت‌های دیجیتال استانداردو ذخیره از این منابع در محمل‌های ذخیره‌ساز سازمان، در راستای جلوگیری از نابودی این نوارها در سال‌های آینده، انجام شد. 

صدریان، گفت: علاوه بر این، باید پایگاه تخصصی منابع دیداری و شنیداری در راستای جست‌وجو پذیربودن این منابع برای محققان و امکان ایجاد ارزش افزوده برای سازمان، ایجاد شود. 

وی، خاطرنشان کرد: منابع دیداری- شنیداری، میراث ارزشمندی برای شناخت گذشته و ابزاری برای به تصویر کشیدن هویت‌های فرهنگی و تنوع جوامع در جهان امروز است که باید از آن حفاظت کرد تا برای نسل حال و آینده، باقی بماند.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

تولیت آستان قدس رضوی

پیام تسلیت تولیت آستان قدس رضوی در پی درگذشت مادر شهیدان خوراکیان
تولیت آستان قدس رضوی با صدور پیامی درگذشت حاجیه خانم رئیس‌زاده عیدگاهی مادر شهیدان مجتبی و حسن خوراکیان را تسلیت گفت.

تلویزیون اینترنتی