پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی بنام آستان نیوز شامل اخبار آستان قدس رضوی،تصاویر آستان قدس رضوی و رویدادهای موقوفات امام رضا

نویسنده کتاب «مناظرات امام رضا با علمای یهود» :
۱۴۰۴-۰۲-۲۳

رأفت و مهربانی در بحث و دانش مناظره را باید از امام رضا (ع) بیاموزیم

نویسنده کتاب «مناظرات امام رضا با علمای یهود»، گفت: یکی از درس‌های امام رضا‌(ع) در شیوه بحث و مناظره به ما این است که، ضمن داشتن دانش در مورد یک موضوع، هنگام گفت و گو، رأفت و مهربانی، داشته باشیم.

به گزارش آستان‌نیوز، علیرضا ابراهیم، در نشست گفت‌وگوی بین ادیانی، با تحلیل شیوه مناظرات امام رضا(ع)، که در سرای گفت‌وگوی سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، برگزار شد، گفت: در جریان مناظراتی که برای امام رضا(ع) ترتیب می‌دادند، بزرگ‌ترین و برجسته‌ترین عالمان ادیان را، انتخاب می‌کردند. 

وی ادامه داد: «آذر فرخزادگان» که برای مناظره روبه روی امام رضا (ع) قرار می‌گیرد، بزرگ‌ترین متکلم تاریخ زرتشتی است. «عمران صائبی» نیز، برجسته‌ترین فیلسوف صائبی بود که حضرت از او را می‌شناخت. 

صائبی، در نهایت بحث و گفت‌وگو، تسلیم امام رضا (ع) می‌شود و به حقانیت امام، اذعان می‌کند، حضرت به او هدیه‌ای می‌دهند و این اخلاق خوش و مهربانی، از اخلاق و مرام مناظره است.

این پژوهشگر، افزود: مسیر مناظرات امام رضا (ع) با بزرگان ادیان مختلف، در نهایت، چیزی که مأمون می‌خواست نشد. 

 یکی از شرایط امام، آزادی بیان بود، ایشان همچنین، احترام به عقاید دیگران را، شرط کردند. 

وی، اضافه کرد: «جاثلیق» بزرگ مسیحیان، می‌گفت، تا زمانی که بحث تحریف دین‌های مسیحیت و یهودیت بین مسلمانان مطرح باشد، بحث و مناظره فایده ندارد، چون ما شما را مشرک و کافر می‌‌دانیم. 

امام رضا (ع) نیز به همان انجیلی که آن عالم در دست داشت اشاره کرد و با استناد به مطالب همان کتاب، در بحث، محکومش کرد. 

 

درس‌هایی که از شیوه مناظراتی امام رضا (ع) می‌توان آموخت

این پژوهشگر، در ادامه، گفت: درس دیگری که از شیوه مناظراتی امام رضا (ع) می‌گیریم، این است که با کسی باید وارد گفت‌وگو شویم که دانش دین مقابل را داشته باشد، نه‌ این که فقط اسلام را بشناسد. 

 دوستان ما زحمت کشیده‌اند و مکتوبات پهلوی موجود در آستان قدس رضوی را ترجمه کرده‌اند. تقاضا دارم این ترجمه‌ها را دوباره به زبان پهلوی ترجمه کنید تا ببینیم، امام رضا (ع) به زبان پهلوی چه گفته است؟ 

ایشان با «هیربد» به زبان پهلوی مناظره کرده و متأسفم بگویم دوستانی که نقد مسیحیت می‌کنند، زبان یونانی و لاتین را، نمی‌دانند. 

 باز هم متأسفم که قرآن‌پژوهان ما هنوز پشت سر «گلد زیئر» یهودی حرکت می‌کنند. اشراف او بر قرآن، بیشتر از ماست و هنوز خواندن متن عربی قرآن، بهتر از ترجمه‌های ما، معانی را منتقل می‌کند.

ابراهیم در ادامه، گفت: درس دیگرمان از حضرت رضا (ع) در مناظره این است که افرادی صلاحیت ورود به گفت‌وگوهای اسلام و مسیحیت را دارند که دانش آن را، داشته باشند. 

متأسفانه در همایش‌ها و کنگره‌های ما، کسانی شرکت می‌کنند که دانش مورد نیاز را، ندارند. 

 بله این دوستان خیرخواهی دارند؛ اما این خیرخواهی اگر با دانش همراه نباشد، آسیب می‌زند.

وی افزود: باید از امام رضا (ع)، رافت در گفت‌وگو و مناظره را بیاموزیم. 

ایشان بعد از مناظره برای عمران صائبی هدیه می‌فرستد، اما اگر نگاه ما در مناظرات و گفت‌وگوها از بالابه‌پایین و حق به جانب باشد، هیچ‌گاه این نگاه رحمانی و رأفت را، درک نمی‌کنیم. 

 ابراهیم، تاکید کرد: امام(ع) در حضور مامون، از بزرگان ادیان مختلف که مقابلش بودند، دفاع می‌کند. در نهایت همین رفتار است که باعث می شود «جاثلیق» پس از مناظره بگوید من به حقانیت شما اذعان دارم، اما جایگاهم در مسیحیت، نمی‌گذارد مسلمان شوم. 

شایان‌ذکر است، سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ ۱۴۰۴، با شعار «بخوانیم برای ایران»، در محل مصلای امام خمینی (ره) ادامه خواهد یافت.

 هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را، برای علاقه‌مندان، فراهم کرده است.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

تولیت آستان قدس رضوی

پیام تسلیت تولیت آستان قدس رضوی در پی درگذشت مادر شهیدان خوراکیان
تولیت آستان قدس رضوی با صدور پیامی درگذشت حاجیه خانم رئیس‌زاده عیدگاهی مادر شهیدان مجتبی و حسن خوراکیان را تسلیت گفت.

تلویزیون اینترنتی