به مناسبت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی، نشست تخصصی «جایگاه مطالعات سکهشناسی در تدوین تاریخ اسلام با تأکید بر تاریخ تشیع» در نگارخانه موزه رضوی، برگزار شد.
بررسی «جایگاه مطالعات سکهشناسی در تدوین تاریخ اسلام با تأکید بر تاریخ تشیع»
به گزارش آستان نیوز، این نشست با حضور مهدی قیصرینیک، معاون موزهها و گنجینههای فرهنگی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، رمضانعلی ایزانلو، مدیر مخطوطات این سازمان و جمعی از مدیران و کارشناسان این آستان مقدس و همچنین علاقهمندان، 27 اردیبهشتماه 1404، در نگارخانه موزه رضوی در حرم مطهر حضرت رضا(ع)، برپا شد.
در ابتدای این نشست تخصصی، محمدحسین یزدینژاد، مسئول گنجینه تمبر، اسکناس و سکه آستان قدس رضوی به معرفی تاریخچه شکلگیری گنجینه سکه در این آستان مقدس پرداخت و به چگونگی ارتباطگیری این گنجینه با مجموعهداران سکه در اقصی نقاط جهان و جذب آثار آنان پرداخت.
وی با تأکید بر رشد چشمگیر غنای گنجینه سکه حرم مطهر رضوی در طی حدود دو دهه گذشته، ابراز امیدواری کرد که شاهد همکاریهای بیشتر مجموعهداران با موزه این آستان مقدس، در آینده باشیم.
سکههای ولایتعهدی امام رضا(ع)، از مهمترین سکههای تاریخ اسلام
در ادامه نشست، سید محمد تقوی، پژوهشگر مطالعات تاریخ اسلام و قرآن، با اشاره به کتاب «جرج سی مایلز»، اظهار کرد: هیچ رشتهای در تاریخ نیست که از مسکوکات به اندازه تاریخ اسلام از مسکوکات اسلامی، بهره برده باشد.
وی با تأکید بر اینکه هر سکهای همچون یک کتاب است، افزود: دادههای تاریخی سکهها شامل تاریخ ضرب، حاکم یا پادشاه ضرب کننده، محل ضرب، وضعیت اقتصادی، گرایشات سیاسی، دین و مذهب، فرهنگ و هنر، میشود.
تقوی، ضمن معرفی مهمترین پژوهشهای انجام شده در این زمینه، بیان کرد: در بین مورخان ما، زیاد به مسکوکات پرداخته نشده است.
وی در ادامه به معرفی منتخبی از سکههای دوره اسلامی از جمله «سکه درهم اموی به تاریخ چهل هجری»، «سکه عبدالله بن معاویه بن عبدالله»، «سکه ادریس بن عبدالله»، «سکه ابراهیم بن موسی، برادر امام رضا(ع)» و...، و اهمیت آنها پرداخت و گفت: سکههای دوره اسلامی، سند مهمی برای تدوین تاریخ تشیع محسوب میشود، اما فقط به یک سکه نمیتوان استناد تاریخی کرد.
این پژوهشگر مطالعات تاریخ اسلام و قرآن، از سکههای ولایتعهدی امام رضا(ع) که نمونههای نفیسی از آنها در گنجینه سکه آستان قدس رضوی نیز قابل بررسی و مشاهده است، بهعنوان یکی از مهمترین سکهها در تاریخ اسلام که بسیار مورد توجه پژوهشگران قرار دارد، نام برد و به معرفی این سکهها، تاریخ و محل ضرب آنها پرداخت.
وی ضمن پاسخ به پرسشهای تنی چند از حاضران و اشاره به اقدامات مجموعههای خارج از کشور در حوزه بررسی، شناسایی و انتشار فهرست سکههای خود، بر لزوم شناسایی سکههای مجموعههای داخل کشور با توجه به جایگاه آنها در تدوین تاریخ اسلام بهویژه تاریخ تشیع، تأکید کرد.
گفتنی است، این نشست تخصصی، به همت معاونت موزهها و گنجینههای فرهنگی و همچنین مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی با همکاری پژوهشکده بینالمللی امام رضا(ع) و جامعه المصطفی العالمیه خراسان، در موزه حرم رضوی، برگزار شد.