«خدا میخواست شهید رئیسی با نائل آمدن به مقام رفیع شهادت، عاقبتبهخیر شود». عاقبتبهخیری این بود که ایشان در شب میلادِ آقا علی ابن موسیالرضا (ع)، به ملاقاتِ جد بزرگوارشان مشرف شوند.» تعبیری که مهندس خلیل منبتی معاون اسبق اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی از شهید آیتالله رئیسی با حسرت و اندوه، بیان کرد.
عاقبتبهخیری یعنی شب میلاد حضرت رضا (ع)، به دیدار جد خود بروی
به گزارش آستان نیوز، اکنون که خاطرات، دوباره جان گرفتهاند و قابهای تصویر، مملو از لبخند مهربانی است که بااخلاص به زندگی نگاه میکرد، مردم ایران، شهیدی را بهخاطر میآورند که تا آخرین لحظه، چشم از محرومین برنداشت. در هوای اردیبهشتی که بوی حرم دارد، دوباره یاد و نام مردی در دل مردم زنده شد که شعارش «خدمت» بود، سرنوشتش «شهادت» شد و راهش که تا همیشه، باقی خواهد ماند.
از جمله چهرههایی که مدتها در کنار شهید رئیسی در آستان قدس رضوی خدمت کرد، مهندس خلیل منبتی است؛ معاون اسبق اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی که اکنون وظیفه خدمت به مردم، نه در حرم، بلکه در بنیاد مسکن خراسان رضوی را، بر عهده دارد.
او روایتهایی از صمیمیت، شجاعت و حساسیت آیتالله رئیسی در مدیریت حرم و زائران دارد و دراینرابطه میگوید: ایشان، نه از بالای منبر که از کف صحن حرف میزد.
آخر شب تماس میگرفت و میپرسید چرا، زائری در پارکینگ خوابیده؟ چرا مسافرِ امام رئوف باید در کوچه شب را به صبح برساند؟ و همینها شد، آغاز طرح اسکان رایگان زائران نیازمند.
اختصاص دو رواق برای استراحت مردم، پخت روزانه غذای حضرتی برای مناطق محروم، ایجاد زائرسرا، توزیع غذا در مسیرهای ورودی شهر مشهد و حتی کاهش ۳۰ درصدی تصادفات جادهای، نتیجه همان دغدغهها، بود.
منبتی، ادامه میدهد: یکبار گفتند، «هزینه همه وعدههای غذایی که با خانوادهام در آستان خوردهام، حساب کنید!»، حساب کردیم، چک کشید. از حساب شخصی پرداخت کرد. این مرد با خودش هم رودربایستی نداشت.او تأکید میکند: شهید رئیسی در خیابان، در روستا، در کنار زائر خسته، خودش را پیدا میکرد. نه شعار، نه ژست سیاسی؛ مردی از مردم، در راه مردم، تا پای جان.
شهید جمهور، سید محرومان؛ الگویی از حکمرانی آسمانی
معاون اسبق اماکن متبرکه آستان قدس رضوی، با بیان اینکه خدا میخواست شهید رئیسی با نائل آمدن به مقام رفیع شهادت، عاقبتبهخیر شود، ادامه میدهد: شهیدانه زیستن در راه خدمت، آیتالله رئیسی را عاقبتبهخیر کرد.
در واقع عاقبتبهخیر شدن که در دعاها میگوییم، «اللّهُمَّ اجْعَلْ عَواقِبَ امُورِنا خَیْراً»،همین بود؛ چرا که ایشان دشنه زخمزبانها، طعنهها و هر آنچه بداخلاقی را علیه خودش بود را، به جان خرید و صبوری کرد.عاقبتبهخیری این بود که ایشان در شب میلادِ آقا علی ابن موسیالرضا (ع) ، به ملاقاتِ جد بزرگوارشان، مشرف شوند.
منبتی، صفحات تقویم را ورق میزند و به آغازین روزهای خدمت خود در مجموعه آستان قدس رضوی که میرسد، خاطرات خود را اینگونه بازگو میکند: بنده توفیق داشتم به مدت 14 سال در کسوت خادمی حضرت رضا(ع) به زائران خدمت کنم و از دوران آیتالله طبسی، تولیت اسبق آستان قدس رضوی، مامور شدم در معاونت اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی، مشغول فعالیت شوم.
وی، ادامه میدهد: پس از وفات آیتالله طبسی و همزمان با انتصاب آیتالله رئیسی بهعنوان تولیت آستان قدس رضوی، از همان روزهای نخست کاری ایشان در این مجموعه، با گرمی و صمیمیت حضور من را پذیرفتند و در جلسهای که با ایشان برگزار شد، عرض کردم؛ طبق روال، اگر نیاز است فرد دیگری را به سمت معاونت اماکن متبرکه منصوب کنند، بنده مشکلی ندارم؛ ولی ایشان عرض کردند، خیر، «با همان شدت و اهتمام، به کار خود ادامه دهید» و بنده نیز، بنا به وظیفهای که داشتم به خدمتم در آستان قدس رضوی ادامه دادم و یکی از افتخارات بنده، خدمت در محضر ایشان، بود.
از خدمت و رسیدگی به محرومان تا تکریم زائران
وی تصریح میکند: یکی از دغدغههای شهید رئیسی، رسیدگی به محرومان و رفاه حال زائران حرم حضرت علی بن موسیالرضا (ع) بود که در این راستا، خدمات بسیاری در حوزه محرومیتزدایی و رسیدگی به نیازمندان، انجام شد.
در آن دوران، روزانه به طور متوسط و میانگین، 50 هزار نفر در حرم مطهر رضوی ورودی داشتیم که با توجه به مناسبتهای سال و در مناسبتهای اعیاد و شهادتها کم یا افزایش داشت، یکی از نکاتی که همواره آیت الله رئیسی به آن تاکید داشتند، تکریم زائر بود.
شهید رئیسی همواره این نکته را به ما یادآور میشدند که به این مهم توجه داشته باشیم که حضرت رضا(ع) با مهمان خود چه برخوردی داشتند، ما نیز باید به تاسی از رفتار و منش حضرت با زائران که مهمانان حضرت هستند، در کمال احترام، برخورد کنیم.
وی ادامه میدهد: برخی از اوقات، آخر شب با بنده تماس می گرفتند و نکات و دستوراتی را مطرح میکردند، ایشان فردی خستگیناپذیر بودند و برای خدمت به مردم، شبوروز نمیشناختند.
یک روز با بنده تماس گرفتند و عرض کردند؛ در بازدیدی که در اطراف حرم داشتم، متوجه شدم برخی از زائران در پارکینگها در حال استراحت هستند و این مناسب شان زائر نیست.
از همین رو دستور دادند، زائرانی که به دلیل مشکلات مالی، سرپناهی ندارند با هماهنگیهای لازم بهصورت موقت در محلی که در پایانه مسافربری بود هدایت شوند و بهصورت رایگان، همراه با صرف صبحانه، اسکان داده شوند.
مدیرکل بنیاد مسکن خراسان رضوی، میافزاید: از آن موقع وظیفه ما این بود همراه با مدیر انتظامات حرم مطهر رضوی در اطراف حرم مطهر رضوی گشتزنی داشته باشیم و افرادی که به دلیل مضیقه مالی قادر به رزرو هتل و مسافرخانه نیستند را شناسایی و در صورت نداشتن وسیله نقلیه، اتوبوسی نیز آماده شد که آنان را به محل اسکان، واقع در پایانه مسافربری که در انتهای خیابان امام رضا (ع) بود، منتقل کنیم.
پس از آن نیز به دستور ایشان، زائر سرای رضوی ساخته شد و با امکانات کامل، در اختیار زائران، قرار گرفت.
توجه ویژه آیتالله رئیسی به ایتام
مهندس منبتی، ادامه میدهد: از دیگر کارهایی که در دستور کار داشتیم توزیع غذای حضرتی به مناطق محروم و کمک به افراد بدسرپرست و بیسرپرست و... بود.
برای نمونه، در مرکز شبانهروزی که در اطراف کلات بود و 600 دانش آموز دختر و پسر مشغول تحصیل بودند، خدماتی همچون توزیع روزانه غذای گرم و اهدا البسه و پوشاک و... ارائه میشد، آیتالله شهید رئیسی، توجه ویژهای به ایتام داشتند.
شهید رئیسی همچنین دستور داد، فضایی برای خواب زائران در حرم مطهر رضوی در نظر گرفته شود تا زائران بدون دغدغه به امر زیارت بپردازند و فضایی داشته باشند که بهصورت موقت چند ساعتی را استراحت کنند.
از همین رو، دو رواق دارالحجه و شیخ طوسی حرم مطهر برای استراحت و خواب شبانه زائران، اختصاص یافت.
مهندس منبتی در ادامه، میافزاید: ایشان حتی دستور دادند با همکاری نیروی گشت، معتادان و کارتنخوابها و افرادی که به لحاظ اجتماعی وضعیت مناسبی نداشتند را شناسایی کنیم و خدماتی همچون اسکان و غذای گرم، به آنان ارائه دهیم.
در زمان تولیت ایشان، دستور داده شد، خدام بارگاه منور رضوی در پایانه مسافربری راهآهن و فرودگاه حضور یابند و ضمن توزیع ژتون غذای حضرت مهمانسرای حضرت رضا (ع)، آنان را به یک وعدهغذای متبرک دعوت کنند که بسیار مورد استقبال مسافران و زائران، قرار گرفته بود.
اقدامی که موجب کاهش تصادفات جادهای شد!
به گفته این معاون اسبق اماکن متبرکه، یکی از اقدامات برجسته در دوران تولیت شهید رئیسی، استقبال از زائران در جادههای منتهی به مشهد و توزیع غذای متبرک حضرت، بین رانندگان بود.
این طرح که با همکاری پلیسراه و خادمان حرم انجام میشد، مورد تقدیر سرهنگ امیدوار، فرمانده پلیسراه استان خراسان رضوی قرار گرفت و وی اذعان داشت، این اقدام شایسته، 30 درصد از تصادفات جادهای را، کاهش داده است.
یکی دیگر از خدمات، توزیع گوشت مازاد آشپزخانه حضرت بین نیازمندان استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی بود. همچنین، توجه ویژهای به کارکنان آستان قدس رضوی، بهویژه خادمان نوجوان فرش حرم و سایر کارکنان، نشان داده شد.
توجه به اخلاق و بیتالمال
معاون اسبق اماکن متبرکه به نکتهای جالب درباره دوران انتخاب شهید رئیسی برای ریاستجمهوری، اشاره کرد و افزود: ایشان بهتمامی معاونین خود اعلام کرده بودند، کسی حق ندارد در ستادهای تبلیغاتی ایشان، فعالیت تبلیغاتی انجام دهد و ریالی از آستان قدس رضوی برای هزینههای تبلیغات، صرف نشود.
در ایام ماه مبارک رمضان، در دوران تولیت شهید رئیسی، بهصورت شبانه، 170 هزار نفر از افطاریهای سبک و گرم در حرم مطهر رضوی و حاشیه شهر مشهد، بهرهمند میشدند.
منبتی، شهید رئیسی را فردی اخلاقمدار و مردمی توصیف کرد که پای حرف مردم مینشست و اهل شعار نبود.
وی، تأکید کرد: شهید رئیسی، سید محرومان و مظلوم بود و جان خود را در راه خدمت بهنظام جمهوری اسلامی و مردم، فدا کرد.
معاون اسبق اماکن متبرکه، در پایان، اظهار داشت: پس از ترک آستان قدس رضوی و مأموریت در سیستان و بلوچستان، ماهانه گزارش کارهای خود را به شهید رئیسی ارائه میدادیم و از راهنماییهای ایشان، بهرهمند میشدیم.