یادداشت / در جهان پرشتاب امروز، تحول قدرت علمی، از ارکان اصلی حیات اجتماعی و تمدنی ملتهاست و بدون آن، تأمین عزت و استقلال جوامع، بهراحتی، میسر نیست.
مرجعیت علمی مشهدالرضا (ع) در جهان اسلام، آرمان بزرگ شهید آیتالله رئیسی
قدرت علمی، نهتنها موجب توسعه اقتصادی میشود، بلکه در تقویت هویت ملی و فرهنگی نیز نقش به سزایی دارد.
ملتی که به دانش و علم، مجهز باشد، میتواند با چالشهای جهانی بهخوبی مقابله کند و در راستای تأمین نیازهای خود، اقدام کند.
آیتالله شهید رئیسی، از همان روزهای اولیه حضور خود در مجموعه آستان قدس رضوی، بهطورجدی در پی تقویت و گسترش مرجعیت علمی مشهدالرضا (ع)، بود.
وی بر این باور بود که مشهدالرضا (ع)، بهواسطهٔ مضجع شریف عالم آل محمد (ص)، باید تجلیگاهی برای علوم اسلامی و مرجعیت علمی در جامعه مسلمانان باشد.
باتوجهبه غنا و عمق فرهنگی این منطقه و وجود بارگاه امام هشتم (ع)، ایشان بر اهمیت تاریخی مشهد، بهعنوان یک مرکز علمی معتبر، تأکید داشت و به دنبال ایجاد بسترهایی برای پرورش دانشمندان عالمان دینی بود، تا این دیار را به قطب علمی و فرهنگی دنیای اسلام تبدیل کند.
ایشان معتقد بود، این شهر در طول تاریخ، مأمن علمای بزرگ و مراجع تقلید بوده و همواره در راستای ترویج معارف اسلامی، فعالیت کرده است.
وی همچنین اعتقاد داشت، تقویت مرجعیت علمی مشهدالرضا (ع)، نهتنها به ارتقای سطح دانش و آگاهی جامعه کمک میکند، بلکه میتواند موجب ایجاد وحدت و همبستگی بیشتر در میان مسلمانان شود؛ ازاینرو، اقدامات و طرحهای متعددی را در راستای ترویج علم و دانش، فعالیتهای پژوهشی و برگزاری همایشهای علمی بینالمللی، به انجام رساند.
تأکید بر همافزایی علمی میان مراکز دینی و دانشگاهی
رئیسجمهور شهید، بر اهمیت همافزایی علمی میان مراکز دینی و دانشگاهی تأکید داشت و معتقد بود، باید در راستای ایجاد نوآوریهای علمی، بهرهبرداری از ظرفیتهای مختلف مشهد، بهویژه در حوزه طلبگی و دانشگاه، بیشازپیش مورد توجه قرار گیرد.
در این راستا، بر لزوم همکاری و تعامل با دانشگاهها و مراکز علمی تأکید و تلاش کرد تا با برنامهریزیهای دقیق و هدفمند، ظرفیتهای علمی موجود را، شکوفا کند.
کادرسازی و تربیت نیروی متخصص و متعهد
شهید رئیسی تصریح میکرد که مراکز علمی خراسان، بهویژه مجموعههای علمی منتسب به آستان قدس رضوی، مانند دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع)، باید به تربیت دانشآموختگان متعهد بپردازند تا بتوانند با کادرسازی و تربیت نیروهای متخصص و متعهد اثرگذار برای نظام اسلامی، در عرصههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، ایفای نقش کنند.
ایشان اعتقاد داشت، با محوریت آستان قدس رضوی باید تمام ظرفیتهای علمی در مشهد مقدس مانند دانشگاه فردوسی، دانشگاه علوم پزشکی، حوزه علمیه خراسان و سایر مجموعههای علمی در کنار هم همافزا عمل کنند و مشهدالرضا (ع) بهعنوان مرجعیت علمی در حوزه علوم اسلامی و سیره و سنت حضرت رضا (ع)، شناخته شود.
وی بر این نکته توجه ویژهای داشت که مشهدالرضا (ع) باید بهعنوان مرجعی علمی، ارتباطی تنگاتنگ با دیگر جوامع اسلامی برقرار کند و به تبادل علم و دانش با دیگر کشورها، بپردازد. آیتالله شهید رئیسی تأکید داشت، عالم آل الله بودن حضرت رضا (ع) در درجه اول و حضور و مراجعه نخبگان و اساتید مبرز علمی بهواسطهٔ مضجع شریف حضرت رضا (ع) این ظرفیت را دارد تا مشهدالرضا (ع)، بهعنوان مرجعیت علمی جهان اسلام، شناخته شود.
از نگاه ایشان، اولویت اول زائرانی که از اقصینقاط جهان، به آستان ملکوتی حضرت رضا (ع) مشرف میشوند، زیارت است، اما در صورت برنامهریزی مناسب، میتوان زمینه بهرهمندی دانشمندان، خردمندان و فرهیختگان از علم حضرت رضا (ع) را نیز، فراهم آورد.
علم توأم بااخلاق و تقوی
شهید آیتالله رئیسی، بر این نکته تصریح داشت که علم در جامعه اسلامی، باید توأم بااخلاق و تقوی باشد و مشهد بهعنوان مرکز مرجعیت علمی، باید در این راستا، الگو باشد.
ایشان تأکید ویژه داشت تا همه برنامهها و اقدامات در جغرافیای آستان قدس رضوی، دارای پیوست علمی و فرهنگی باشد و این خط مشی، در مدت حضور شهید رئیسی در قوه قضائیه و دولت نیز به وضوح قابل مشاهده بود و شاهد بودیم که ایشان در مدت دوران تصدی مسئولیت در آستان قدس رضوی، قوه قضائیه و قوه مجریه در وهله اول، برنامه تحولی مدون کردند و از همه خواستند، حول این برنامه تحولی، اقدامات صورت گیرد.
درواقع تقویت و گسترش مرجعیت علمی مشهدالرضا (ع)، بهعنوان مرکزی پیشرو در عرصه علم و دین در جهان اسلام، جزو نگاههای بلندی بود که شهید آیتالله رئیسی، به دنبال تحقق آن بود
دکتر مرتضی رجوعی
رئیس پیشین دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع)
تولیت آستان قدس رضوی
