تفاهمنامه همکاری مشترک میان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و کتابخانه ملی(کتابخانه علیشیر نوایی) ازبکستان، در تاشکند امضا شد.
امضای تفاهمنامه همکاری میان کتابخانه رضوی و کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند
به گزارش آستان نیوز، مراسم انعقاد این تفاهمنامه با حضور حجتالاسلام و المسلمین سید جلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و «امیدا تشابایوا»، مدیر کتابخانه ملی ازبکستان و جمعی از اندیشمندان و کارشناسان این کشور، پنجشنبه، یکم خردادماه 1404(22 می 2025)، در محل این کتابخانه ملی در تاشکند، برگزار شد. همزمان، این رویداد بهصورت زنده در بستر مجازی نیز پخش شد.
امضای این تفاهمنامه مشترک، با تأکید بر نقش مهم فعالیتهای اطلاعرسانی و کتابخانهای در توسعه آموزش، علم و فرهنگ، با درنظرگرفتن اهمیت همکاری متقابل در توسعه حوزه کتابداری و با ابراز علاقه متقابل در گسترش و تعمیق همکاری عادلانه در حوزه کتابداری، علم و فرهنگ، انجام شد که به مدت سه سال، دارای اعتبار است.
لزوم گسترش همکاری میان کتابخانههای منطقه
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در مراسم امضای این تفاهمنامه، با ابراز خرسندی از حضور در ازبکستان، کشوری بافرهنگ و تمدن و در مسیر جاده ابریشم که سرزمین دانشمندانی همچون امیرعلی شیر نوایی است، به بازدید خود از کتابخانه ملی این کشور در روز گذشته، اشاره کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین سید جلال حسینی، افزود: کتابخانه ملی ازبکستان، کتابخانه پیشرفتهای است و کتابداران متخصصی در آن، درحالخدمت، هستند.
وی در ادامه، به تاریخ و تمدن چندهزارساله ایران و اندیشمندان و شاعران برجسته آن همچون عطار، سعدی و حافظ اشاره و بیان کرد: کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نیز قدمتی کهن دارد و آثاری از قرون اولیه اسلامی تا کنون، در آن، نگهداری میشود.
حسینی ضمن تقدیر از مسئولان ازبکستان، کشور دوست و برادر ایران که زمینه برقراری این ارتباط و مناسبات فرهنگی را فراهم کردند، گفت: انعقاد این تفاهمنامه، نویدبخش آیندهای بسیار روشن است و موجب ایجاد تمدن نوین بزرگ اسلامی، میشود.
وی با اشاره به منتخبی از منابع و خدمات کتابخانه رضوی، ابراز امیدواری کرد، در سالهای آینده، شاهد انعقاد تفاهمنامه با کتابخانههای سایر کشورهای منطقه همچون تاجیکستان و قرقیزستان نیز باشیم و کتابخانههای این کشورها نیز به ما بپیوندند و بتوانیم کتابخانههای مهم منطقه را، احیا کنیم.
امیدا تشابایوا، مدیر کتابخانه ملی ازبکستان نیز در این مراسم، از حضور تیم اعزامی از سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در این کتابخانه و آغاز همکاری مشترک با کتابخانه این آستان مقدس، تقدیر و تشکر کرد.
معرفی زمینههای همکاری مشترک
این دو کتابخانه ایران و ازبکستان، بر اساس قوانین ملی کشورهای خود و مفاد این تفاهمنامه، همکاری در زمینههای مدیریت کتابخانهای را تسهیل خواهند کرد.
همچنین بهمنظور توسعه بیشتر روابط بین دو کتابخانه، طرفین در زمینههای مختلف و بر پایه اصول احترام متقابل و حفظ منافع مشترک، تبادل فرهنگی و تخصصی را، ترویج خواهند داد.
از جمله این زمینههای همکاری میتوان به مواردی اعم از «تحقیق و فهرستنویسی نسخههای خطی، کتابهای نایاب و قدیمی و تبادل اطلاعات درباره روشهای نگهداری آنها»، «تبادل کتابها، نشریات، کاتالوگها، انتشارات و سایر منابع کتابخانهای و سوابق قابل تبادل مطابق با قوانین ملی دو کشور»، اشاره کرد.
همچنین میتوان از «تبادل تجربیات و دستاوردهای علمی - تخصصی مرتبط با نوع فعالیت طرفین (افزایش مجموعهها، حفاظت، نگهداری و اتوماسیون فرایندهای خدماتی و...) و تبادل کتابچهها و کتابشناسیهای تدوینشده توسط متخصصان طرفین»، نام برد.
«تهیه و تنظیم پایگاههای داده کتابشناسی مستمر درباره قلمرو جمهوری ازبکستان و ایران و تبادل این اطلاعات»، «توسعه و اجرای پروژههای مشترک بهمنظور ایجاد فضای اطلاعاتی و فرهنگی»، «برگزاری دورههای آموزشی و بازآموزی برای متخصصان بر اساس علاقهمندیهای طرفین» و «برپایی نمایشگاههای مجازی درباره دو کتابخانه»، از دیگر زمینههای این همکاری مشترک، است.
«تبادل تجربه در زمینه برگزاری مشترک نشستها، سمینارها، کنفرانسها، دورهها و استفاده از فناوریها و دستاوردهای علمی جدید در حوزه کتابداری و اطلاعرسانی» و «انجام تحقیقات علمی، انتشار مشترک و سایر ابتکارات باهدف ایجاد بستر مشترک برای اطلاعات و فرهنگ»، از جمله محورهای همکاری، میان این دو کتابخانه است.
گفتنی است، این تفاهمنامه در حاشیه سفر هیئت اعزامی از سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی به ازبکستان و بازدید از مراکز علمی و فرهنگی این کشور، به سرپرستی حجتالاسلاموالمسلمین سید جلال حسینی، با همراهی دکتر منصوری، کارشناس نسخهشناسی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد این آستان مقدس و دکتر ابراهیم داوودی، مدیر امور بینالملل دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع)، منعقد شد.
تولیت آستان قدس رضوی
