نخستین قسمت از ویژه برنامۀ تلویزیونی «توحیدخانه»، محصول مشترک شبکۀ یک سیما و مرکز ارتباطات و رسانۀ آستان قدس رضوی، میزبان دکتر غلامرضا جلالی، مدیر گروه انساب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، استاد حکمت، فلسفه و عرفان اسلامی و استادیار پیشین پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بود.
علوم و معارف حضرت رضا (ع) نقشۀ راه تمدّنی جهان اسلام است
به گزارش آستان نیوز، در آستانۀ برگزاری چهارمین کنگرۀ بینالمللی «حضرت رضا (ع) و علوم روز» که قرار است چهارشنبه، هفتم خرداد ماه، به میزبانی دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) در مشهد مقدس برگزار شود، فصل هشتم برنامه «توحیدخانه» با محوریت این همایش بین المللی، به مدّت پنج شب، هر شب ساعت 19:30، از شبکۀ یک سیما پخش خواهد شد.
شبکه توحیدی معارف امام رضا(ع)
دکتر جلالی ابتدا، در پاسخ به سؤال کارشناس برنامه که آیا معارف امام رضا(ع)، به صورت شبکۀ توحیدی به سبک زندگی تبدیل شده است گفت: سخنان و آموزههای ائمه اطهار(ع)، به ویژه حضرت رضا (ع)، به نوعی که بتواند تمدّن بسازد و فرهنگ تولید کند، هنوز در اضلاع زندگی ما ظهور و بروز نکرده؛ چنانکه در قالبهای فکری ما نیز آنچنان که باید و شاید، جایگزین نشده است.
وی افزود: معارف ما به سمت بحثهای اعتباری حرکت کرده امّا معارفی که ائمۀ اطهار(ع)، مطرح میکنند معارف حقیقی است که امور اعتباری و تعیّنات در آنها تأثیری ندارد.
تدوین ۱۰ هزار موضوع مفهومی از سخنان امام رضا (ع)
این استاد دانشگاه در ادامه، به تلاش علمی در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی پرداخت و افزود: در این پژوهشگاه 2300 کلام مستقل از حضرت رضا (ع) استخراج و ساختارهای مفهومی حضرت به ۱۰ هزار موضوع و گرایش دستهبندی شد که نشان میدهد تا چه اندازه بابهای ورود به مسائل روز در کلام حضرت رضا (ع) وجود دارد.
وی ادامه داد: این سخنان به غیر از بحثهای فقهی، تفسیری، ادبی و اصولی، در ارتباط با موضوعاتی مانند طبقهبندی علوم، علوم طبیعی و طب حائز اهمّیّت بسیار است و میتواند پیوندی میان علوم اسلامی و علوم طبیعی ایجاد کند.
خواجه نصیر و نخستین طرح تمدّنی از کلام رضوی
دکتر جلالی با بیان اینکه خواجه نصیرالدّین طوسی نخستین کسی بود که فهمی تمدّنی از سخنان حضرت رضا(ع) ارائه داد، تصریح کرد: او در کتاب «اخلاق ناصری» حدود ۱۰۰ صفحه به بحث تمدّن پرداخته و بحث خود را از قول امام رضا (ع) که «دو چیز موجب دوام نعمت در جامعه است: عدل و احسان» آغاز کرده است.
این مدرّس فلسفه و کلام اسلامی با اشاره به تأثیر کلام حضرت رضا(ع)، بر خواجه نصیر تصریح کرد: این فرمایش حضرت رضا(ع)، پایهگذار تحوّلات تمدّنی شد و در نتیجه آن، خواجه نصیرالدّین با تأسیس رصدخانۀ مراغه و نیز انتقال کتابها و آثار از بغداد به مراغه و نیز گردآوری دانشمندان؛ اعم از فیزیکدانان، شیمیدانان و ریاضیدانان و ... باب ورود به عرصههای علمی جدید را فراهم کرد.
دکتر جلالی خاطرنشان کرد: معارف اهل بیت (ع) بهویژه حضرت رضا (ع) ظرفیّتهای مهمّی هستند که توان تمدّنسازی دارند و میتوانند افق دید ما را بازتر کنند.
یادآور میشود: برنامه تلویزیونی توحیدخانه، هر شب ساعت 19:30 با حضور نخبگان و اندیشمندان علوم اسلامی از شبکۀ یک سیما پخش میشود.
تولیت آستان قدس رضوی
