فوقتخصص مراقبتهای ویژه بیمارستان فوقتخصصی رضوی گفت: مدیریت کُما به علت بروز آن در فرد بیمار بستگی دارد و متخصصان مختلفی در این امر نقش دارند.
تجویز بهترین درمانها و جدیدترین داروها برای بیماران دچار «کما» در بیمارستان رضوی
دکتر حسین صادقی در خصوص موضوع «وضعیت کما در بیماران» در گفتوگو با آستان نیوز اظهار کرد: به وضعیت اختلال طول کشیده هوشیاری، کما گفته میشود که بروز آن علل مختلفی دارد.
وی در خصوص تفاوت کما با بیهوشی، گفت: بیهوشی عمومی بیمار که توسط پزشک در اتاق عمل القا میشود با برطرفشدن اثر داروهای بیهوشی، قابلبازگشت به وضعیت هوشیاری است، اما در کما الزاماً با برگشت علت اولیه، بیمار به وضعیت هوشیاری برنمیگردد. همچنین مصرف داروهای بیهوشی موجب بروز کما نمیشود، در واقع، کما به طور معمول به دلیل ضربه یا علل متابولیکی، رخ میدهد.
دکتر صادقی از ضربهمغزی، سکته مغزی، تومورهای مغزی، داروها و سموم مثل مصرف الکل، بیماریهای داخلی همچون بیماری تشدید شده دیابت، عفونتها یا ایست قلبی، بهعنوان دلایل ایجاد کما در بیماران نام برد و افزود: پس از انجام آزمایشهای مربوطه، امکان شناسایی دلیل بروز کما توسط پزشک وجود دارد.
وی تصریح کرد: برای تشخیص کما از معاینه بالینی بیمار استفاده میشود.
همچنین روشهای بسیاری برای اندازهگیری عمق کما وجود دارد که روش Glasgow Coma Scale معروف به «GCS»، از شایعترین این روشها به شمار میآید.
این روش اولینبار برای بیماران ضربهمغزی وضع شد، اما سپس از آن برای علل کمای متابولیک و بیماریهای داخلی نیز استفاده شد.
فوقتخصص مراقبتهای ویژه بیمارستان رضوی گفت: مدیریت این بیماران نیز توسط فوقتخصص مراقبتهای ویژه انجام میشود و متخصصان بیهوشی و داخلی نیز در دوره دستیاری خود مطالعاتی در حوزه کما دارند.
وی ادامه داد: البته ازآنجاییکه علل مختلفی موجب بروز کما در بیماران میشود، نگرش ما به کما، یک نگرش چندگانه است و باتوجهبه علت بروز کما، مدیریت آن مربوط به پزشکان متخصص مختلف میشود.
به طور نمونه، در کماهایی با منشأ تومورهای مغزی باید از متخصص مغز و اعصاب استفاده کرد یا اگر کما دیابتی باشد، به متخصص داخلی مربوط میشود.
دکتر صادقی بیان کرد: برای تعیین پیشآگهی کما در بیماران، یعنی پیشبینی امکان بهبود یک بیمار به کما رفته، از روشهای مختلف شمارهگذاری استفاده میشود که شایعترین آن روش «آپاچی» است.
این روش مشخص میکند چه بیمارانی و با چه درصدی، احتمال بازگشت آنان از بیماری کما وجود دارد.
فوقتخصص مراقبتهای ویژه بیمارستان رضوی افزود: مدتزمان کما نیز مشخص نیست.
شواهد نشان میدهد برخی از بیمارانی که به مدت بسیار طولانی در کما به سر میبردند، سرانجام به هوش آمده و حتی توانستند به زندگی نرمال خود ادامه دهند.
برخی از بیماران در وضعیت کما نیز پس از مدت کوتاهی، از دنیا رفتند،به عبارتی دیگر، مدتزمان کما، تأثیر در پیشآگهی کما ندارد.
وی خاطرنشان کرد: علم پزشکی در حال پیشرفت است و میتواند به وضعیت این بیماران نیز کمک کند. در این میان، در بیمارستان رضوی از آخرین تکنولوژیهای پزشکی دنیا استفاده شده و برای تمامی بیماران، بهترین درمانها و جدیدترین داروها تجویز میشود.