کد خبر : ۷۱۰۳۲۸
۲۳:۰۹

۱۴۰۵/۰۴/۰۴
لحظاتی با هنرمندان در نمایشگاه رستخیز عظیم نگارخانه موزه رضوی

وقتی خط و نقش، واقعه کربلا را روایت می‌کند

نمایشگاه
نمایشگاه «رستخیز عظیم» موزه رضوی، تجلی‌گاه اخلاص هنرمندانی است که با جادوی هنر به اشعار و عبارت‌های عاشورایی جانی دوباره بخشیده‌اند؛ اینجا، هر خط و نقش، قصه‌ای از کربلا را بازگو می‌کند.

به گزارش آستان‌نیوز، معاونت موزه‌ها و گنجینه‌های فرهنگی آستان قدس رضوی به مناسبت ایام سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایشان، نمایشگاهی با عنوان «رستخیز عظیم» را با نمایش ۲۶ تابلوی نقاشی‌خط و خوشنویسی از آثار محسن توسلی، علی سلیمی، سعید بصیرت و ملیحه نورزادیان، هنرمندان مشهدی با موضوع عاشورای حسینی، در نگارخانه موزه حرم مطهر رضوی برپا کرده است. این نمایشگاه تا ۱۵ تیرماه ۱۴۰۵، از ساعت ۸ تا ۱۷، پذیرای زائران و مجاوران هنردوست است. در ادامه، پای صحبت‌های این هنرمندان می‌نشینیم.

آثاری برای عموم مخاطبان

وقتی وارد نگارخانه موزه رضوی می‌شویم، بیش از ۱۰ تابلوی بزرگ نقاشی‌خط از آثار استاد محسن توسلی، جلب نظر می‌کند. این مدرس و هنرمند شناخته شده مشهدی که در برگزاری برنامه‌های متعدد هنری با آستان قدس رضوی همکاری داشته است، برایم از حضورش در نمایشگاه «رستخیز عظیم»، می‌گوید: این تابلو‌ها منتخبی از مجموعه آثار گذشته‌ام است که تاکنون به نمایش در نیامده بود یا کمتر دیده شده است و با توجه به عام بودن نوع مخاطب در موزه، برای نمایش در این نمایشگاه انتخاب شده است.

استاد توسلی ادامه می‌دهد: وقتی زائران مقابل تابلو‌های نمایشگاه بایستند و دیدن این آثار عاشورایی، احساساتشان را تحریک کند تا جایی که حس حزن و اندوه واقعه کربلا به آنها منتقل شود، برای من هنرمند، کافی است.

وی همچنین با اشاره به اینکه تاکنون چندین نمایشگاه انفرادی و گروهی از آثارش در نگارخانه موزه دایر شده است، تصریح می‌کند: بازخورد‌های خوبی از زائران در این نمایشگاه‌ها دریافت کرده‌ام. نمایش آثار هنرمندان امروز در کنار هنرمندان دیروز در موزه که هرکدام حال و هوای خاص خود را دارد، جالب توجه است.

شعر‌ها به روی بوم می‌رود

در ادامه گُل‌گشت در نمایشگاه رستخیز عظیم، با محمدمهدی ناصری، شاعر و خوشنویس سرصحبت را باز می‌کنم که بیت‌هایی از شعرهایش بر روی تابلو‌های نقاشی‌خط استاد توسلی خودنمایی می‌کند. وی این بیت‌ها را برایم می‌خواند که با تکنیک رنگ روغن بر روی دو تابلو در نمایشگاه، نقش بسته است؛ «آنجا کنار سنگ خونین و سیاهی /// انگشتی افتاده است و انگشتر ندارد» و «هی افتد و هی خیزد و هی اشک ریزد/// طفلی به روی خار و خس، مادر ندارد».

ناصری بر این باور است که وقتی چنین شعر‌هایی در پرتوی لطف ائمه اطهار (ع) از ذهن شاعران خارج می‌شود، دیگر تعلق به آنها ندارد.

وی می‌گوید: وقتی که این شعر‌ها مورد توجه هنرمند خوشنویسی قرار گیرد و در قالب یک اثر هنری بازآفرینی شود، برای آن شاعر بسیار لذت‌بخش است. همچنین خلق اثر برای ائمه اطهار (ع)، مایه مباهات است.

سرباز جبهه فرهنگی اهل بیت (ع)

آیین گشایش نمایشگاه رستخیز عظیم با مرثیه‌خوانی سعید بصیرت همراه بود؛ هنرمندی که سه اثرش با خط معراج به روی دیوار نگارخانه رفته تا پس از پایان برپایی نمایشگاه، در حرم رضوی ماندگار شود. از این هنرمند متولد سال ۱۳۵۷، درباره خط معراج می‌پرسم که توضیح می‌دهد: این خط ترکیبی از هفت خط شامل ثلث، نسخ، کرشمه، کوفی، طغرا، ریحان و مُعلی است.

استاد بصیرت که برای نخستین بار آثارش در نگارخانه موزه به نمایش درآمده است، درباره اهدای این تابلو‌ها به موزه نیز می‌گوید: نیت کرده‌ام که هر خطی را که در مشهد می‌نویسم متعلق به حضرت علی‌بن‌موسی‌الرضا (ع) باشد. از طرف دیگر، تمامی آثار خوشنویسی‌ام که در این سال‌ها به فرآیندی از تکامل رسیده و شاخص است، تقدیم هفتمین پسر حضرت علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) می‌کنم. این امر، افتخار بزرگی برایم است.

قرار است این هنرمند برجسته با همکاری موزه رضوی، اجرای زنده خوشنویسی نیز در این نگارخانه داشته باشد و سوغاتی هنری به زائران با محوریت نام مبارک حضرت رضا (ع) بدهد.

وی در این خصوص بیان می‌کند: خودم را سرباز فرهنگی می‌دانم که دست راستم در خدمت دستگاه اهل بیت (ع) است.

نقش هنر در سلامت روان جامعه

هشت تابلوی خوشنویسی ملیحه نورزادیان با مفاهیم ایثار و فداکاری عاشورایی همچون آثاری برگرفته از شعر‌های محتشم کاشانی و حافظ، در قالب سطرنویسی و قطعه‌نویسی در نمایشگاه رستخیز عظیم، در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه ۲۰ سال سابقه فعالیت در رشته خوشنویسی را دارد، عنوان می‌کند: عبارت‌هایی را برای خلق اثر با خطوط نستعلیق و شکسته نستعلیق انتخاب می‌کنم که نه تنها مخاطب را درگیر جنبه هنری و حسی اثر کند بلکه معنا و مفهوم آن نیز او را تحت تأثیر قرار دهد.

این بانوی هنرمند با تأکید بر اینکه در گذشته نیز تجربه برپایی نمایشگاه انفرادی خوشنویسی در نگارخانه موزه رضوی را داشته است، می‌افزاید: برپایی نمایشگاه‌های هنری در مکان‌های پرتردد همچون بارگاه ملکوتی امام هشتم (ع) به آشنایی بیشتر مردم با هنر‌های مختلف کمک کرده و بر روح و روان آنها نیز تأثیر می‌گذارد. بی‌شک، افرادی که با هنر آشنا هستند، روحی لطیف‌تر دارند.

مزایای نگارخانه موزه

در ادامه گشت و گذار در نمایشگاه نگارخانه موزه رضوی به سراغ علی سلیمی، خوشنویس سی ساله مشهدی می‌روم که ۱۲ سال تجربه فعالیت در این رشته هنری را دارد. سلیمی می‌گوید: دو اثرم در نمایشگاه رستخیز عظیم با محوریت خط ثلث در قالب‌های جلی و کتیبه با مضامین قرآنی و امام حسین (ع) به نمایش درآمده است.

وی با تأکید بر اینکه در گذشته نیز تجربه برگزاری نمایشگاه در نگارخانه موزه رضوی را داشته است، در خصوص وجه تمایز این نگارخانه با سایر نگارخانه‌های سطح شهر مشهد، بیان می‌کند: فعالیت این نگارخانه، آن هم در مجاورت موزه‌های بزرگ آستان قدس رضوی، مزیتی برای آن است. در این میان، با توجه به قرارگیری آن در چنین مکان مذهبی باید آثاری متناسب با این فضا نیز در آن به نمایش درآید.

این هنرمند می‌افزاید: از آن‌جایی که در این روز‌های ماه محرم شاهد حضور پرشورتر زائران در حرم مطهر هستیم، بی‌شک نمایشگاه هم مخاطبان بیشتری خواهد داشت و بازخورد‌های بهتری در مقایسه با سایر نگارخانه‌ها دارد.

 


گزارش خطا

ارسال نظرات
captcha
  • پربازدیدترین
  • آخرین اخبار
پخش زنده

تلویزیون اینترنتی آستان نیوز

پویش ها