گزارش / نمایشگاه «بهار تعلیم»، میعادگاه عاشقان هنر خوشنویسی و استادانی است که با قلمی از نور و ایمانی از جنس عشق، روح کلام وحی را بر صفحه تاریخ، جاودانه ساختهاند.
مشق عشق با قلمی از نور در نمایشگاه خوشنویسی «بهار تعلیم»
به گزارش آستان نیوز، به مناسبت فرارسیدن دهه کرامت رضوی و هفته بزرگداشت مقام معلم، نمایشگاه خوشنویسی «بهار تعلیم»، عصر روز شنبه، ۶ اردیبهشت 14۰۴ در نگارخانه رضوان وابسته به موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی آغاز به کار کرد، تا با عرضه آثار جمعی از خوشنویسان برجسته مشهد، جلوهای بینظیر از شکوه خط ایرانی را، به نمایش بگذارد.
نقش هنرمندان مشهدی در توسعه هنرهای ایرانی - اسلامی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی، در حاشیه بازدید از نمایشگاه به خبرنگار، ما گفت: این نمایشگاه با مشارکت مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و انجمن خوشنویسان مشهد برپا شده و آثاری بسیار خوب و ارزنده در آن به نمایشگاه گذاشته شده است که حاکی از تلاشهای خوب خوشنویسان در حفظ این هنر مقدس، است.
حسین مسگرانی با اشاره به حمایتهای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی از هنرمندان بهویژه خوشنویسان، اظهار کرد: یکی از وظایف ما حمایت از هنرمندان در حیطه راهاندازی گالری، اعطای تسهیلات، فراهمآوردن فضای آموزشی، برپایی نمایشگاههای گروهی یا فردی، برای به نمایش گذاشتن آثار، بیمه و تجلیل از هنرمندان است.
وی ادامه داد: همچنین ما اهتمام جدی به مقوله اقتصاد هنر داریم و سعی میکنیم با اجرای راهکارهای مختلف به این هدف دست یابیم که یکی از این اقدامات راهاندازی موزه هنرهای معاصر مشهد است که امید میرود با حمایتهای مسئولان، تخصیص اعتبارات این مهم محقق و زمینه اعتلای هنرهای تجسمی در مشهد، بیشازپیش، فراهم شود.
وی ادامه داد: هنرمندان مشهدی از دیرباز در توسعه و ترویج هنرهای ایرانی - اسلامی از حوزههای مختلف هنری نقاشی، خوشنویسی و... در سطح ملی یا حتی بینالمللی نقشی تأثیرگذاری داشته و از بنیانگذاران سبکهای مختلف هنری و اعضای هیئتامنای انجمنهای هنرهای ایران اسلامی بودهاند که باید از هنرمندان حمایت شود، تا این جریان، ادامه داشته باشد.
حرم مطهر رضوی؛ خاستگاه پرورش هنر خوشنویسی
محمدعلی فراستی، رئیس انجمن خوشنویسان مشهد نیز در حاشیه افتتاح نمایشگاه خوشنویسی این انجمن، به خبرنگار ما، اظهار داشت: این نمایشگاه به مناسبت گرامیداشت دهه کرامت و هفته معلم برگزار شده است.
در این رویداد فرهنگی، 43 نفر از اساتید، مدرسان و خوشنویسان ممتاز و فوق ممتاز مشهد حضور دارند و 85 اثر خوشنویسی در نگارخانه رضوان که یکی از بهترینهای نگارخانههای مشهد است، در معرض دید عموم، قرار گرفته است.
وی افزود: آثار ارائهشده در این نمایشگاه با بهرهگیری از خطوط مختلف نستعلیق، شکستهنستعلیق، نسخ، کوفی و ثلث، عمدتاً مضامینی مذهبی دارند و بسیاری از آنها به سیره امام رضا (ع) و اشعار فارسی شاعران بزرگ کشور، اختصاصیافته است.
فراستی در ادامه، از خوشنویسی به عنوان هنر قدسی یاد کرد و افزود: حرم مطهر رضوی به عنوان گنجینهای بی بدیل از هنر اسلامی، خاستگاه پرورش و اعتلای هنر خوشنویسی است و بهترین نفایس دنیا از قرآنهای خطی، کتابهای چاپ سنگی در گنجینه مخطوطات آستان قدس رضوی، نگهداری میشود.
بزرگترین نمایشگاه هنر ایرانی - اسلامی
وی تصریح کرد: من بیش از 30 سال افتخار خدمت در این حوزه را دارم.
بهترین استادان طراز اول ایران با سفر به شهر مشهد از گنجینه مخروطات بازدید و از خدمات این مجموعه هنری استفاده میکردند، در حال حاضر نیز جوانان، هنرمندان و استادان میتوانند از این فضای معنوی پر بار که بهنوعی میتوان گفت بزرگترین نمایشگاه دنیا از هنر ایرانی - اسلامی است، بازدید کنند.
وی ادامه داد: مشهد بهعنوان یکی از بزرگترین کلانشهرهای مذهبی یکی از ارکان خوشنویسی کشور است و از دیرباز خاستگاه هنرمندان بزرگی در عرصههای مختلف هنری از جمله خوشنویسی بوده است، امید میرود با حمایتهای آستان قدس رضوی و به طور ویژه مؤسسه آفرینشهای هنری، هنرجویان و هنرآموزان در دورههای آموزشی خوشنویسی که در انجمن خوشنویسان مشهد برگزار میشود، حضور یابند و از ظرفیت حضور استادان این حوزه، بهرهمند شوند.
فراستی درباره وضعیت کنونی خوشنویسی در کشور، گفت: متأسفانه به دلیل مشکلات اقتصادی، برخی از خوشنویسان به خارج از کشور مهاجرت کردهاند، اما برگزاری چنیننمایشگاههایی میتواند انگیزه هنرمندان را افزایش دهد و علاقه جوانان و نوجوانان را به این هنر قدسی، بیشتر کند.
وی، خاطرنشان کرد: انجمن خوشنویسان ایران بهعنوان تنها مرجع رسمی آموزش خوشنویسی در کشور، همواره تلاش کرده است بستری مناسب برای رشد و تعالی هنرجویان فراهم کند.
لزوم حمایت بیشتر ازهنر خوشنویسی برای جذب نسل جدید
مسئول امور فرهنگی و هنری انجمن خوشنویسان مشهد، نیز گفت: در هنر خوشنویسی، به جهت ارتباط پاک و معنوی که با کلمات، الفاظ خداوندی و سخنان ائمه معصومین (ع) دارد و همچنین به کارگیری اشعار بزرگان شعر وادب فارسی از جمله اشعار حافظ، سعدی و مولانا، ابتذال، وجود ندارد.
حسین قائمی، تصریح کرد: انجمن خوشنویسان مشهد در سال 1350 تاسیس شده و دومین شعبه برتر هنر خوشنویسی در کشور است که در راستای آموزش هنرآموزان ازسطوح مقدماتی تا ممتازو فوق ممتاز، فعالیت میکندکه شمارهنرآموزان این مرکز، به بیش از1000نفر، میرسد.
وی افزود: از جمله اقدامات شاخص انجمن، اعطای مدارک معتبر خوشنویسی معادل مدارک تحصیلی است.
مدرک ممتاز معادل کارشناسی، فوق ممتاز معادل کارشناسیارشد و مدرک استادی معادل دکتری است.
این ویژگی، خوشنویسی را از سایر رشتههای هنری همچون نقاشی و عکاسی، متمایز، کرده است.
وی ادامه داد: شهر مشهد به واسطه وجود بارگاه منور رضوی، هنرمندانی دارد که مایه فخر و مباهات کشور و حتی سایر کشورهای اسلامی هستند.
متأسفانه در سالهای اخیر به هنر خوشنویسی بهمثابه سایر هنرها چون موسیقی، تئاتر و سینما و یا حتی رشتههای ورزشی، توجه نشده است. امروزه هنر خوشنویسی در میان نسل جدید تا حدودی کمرنگ شده است.
انجمن خوشنویسان برنامههایی در سطح کلان برای ترویج خوشنویسی و افزایش انگیزه جوانان تدوین کرده که بخشی از آن از سوی انجمن خوشنویسان ایران، اجرا میشود.
وی با اشاره به لزوم حمایت از هنرمندان برجسته کشور، گفت: به دلیل نبود حمایت همه جانیه از هنرمندان در کشور و سازوکار مناسب برای حمایت از آنان، برخی از هنرمندان مشهدی عازم تهران یا حتی خارج کشور شدهاند.
حتی در کشور ما، جوایز مسابقات خوشنویسی بسیار ناچیز است و این موضوع، موجب کاهش انگیزه هنرمندان، میشود.
قائمی خاطرنشان کرد: باوجود این مشکلات، خوشبختانه خوشنویسان مشهدی با تلاش و پشتکار فراوان، موفقیتهای چشمگیری در سطح جهانی، به دست آوردهاند.
وی با اشاره به اینکه هنرمندانی مانند خانم مقیمی، آقای عبادی و دیگر اساتید، افتخارات بزرگی را در مسابقات بینالمللی خوشنویسی برای کشورمان کسب کردهاند، ابراز امیدواری کرد: با حمایت بیشتر مسئولان، شاهد رونق هرچه بیشتر این هنر اصیل ایرانی، باشیم.
گفتنی است، نمایشگاه «بهار تعلیم» تا روز پنجشنبه (۱۱ اردیبهشتماه) برای بازدید عموم دایر است و علاقهمندان میتوانند همهروزه از ساعت ۹ تا ۱۳ و ۱۶ تا ۱۹ از آثار ارائهشده در نگارخانه رضوان واقع در مشهد، خیابان کوهسنگی 17، بازدید کنند.
تولیت آستان قدس رضوی
