آخرین اخبار
کد خبر : ۳۶۵۷۶۶
۲۰:۵۱

۱۴۰۳/۱۲/۲۵
به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی

«آموزه روزه در پرتو تفاسیر عرفانی از کلام امام رضا(ع)» بررسی شد

«آموزه روزه در پرتو تفاسیر عرفانی از کلام امام رضا(ع)» بررسی شد
به همت گروه پژوهشی ادیان و مذاهب اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، نشست علمی «آموزه روزه در پرتو تفاسیر عرفانی از کلام امام رضا(ع)»، برگزار شد.

به گزارش آستان نیوز، دکتر علیرضا ابراهیم، محقق و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در این نشست علمی، به بررسی قواعد تفسیر عرفانی حضرت رضا(ع) در خصوص روزه پرداخت و گفت: عرفان شیعه قائل به عوالم مختلف هستی است و منظور از عوالم مختلف، طبقات و مراتب آسمان و زمین نیست، بلکه مفهوم عوالم، ساحت‌هایی هستند که انواع مختلف پدیده‌ها در آن طبقه‌بندی می‌شود.
وی با بیان اینکه 70 عالم هستی وجود دارد که همگی با هم مرتبط هستند و یک شبکه را تشکیل می‌دهند، ادامه داد: قوانین هر عالم به یک معنا می‌تواند متفاوت و به یک معنا می‌تواند مترادف باشند و نظام برابری در عوالم مهم است. 
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به حدیثی از امام رضا(ع) تصریح کرد: امام رضا(ع) در حدیثی می‌فرمایند: «تفکرکردن با روزه‌داری برابری می‌کند»،در واقع عالم عبادت و آگاهی‌ها هر کدام متفاوت است یک سال این دنیا با هفتاد سال آن دنیا برابری می‌کند.
وی بیان کرد: حضرت رضا(ع) می‌فرمایند: اسلام بر 5 خصلت؛ شهادتین (ولایت)، صلات، زکات، روزه و حج استوار است، در واقع ارتباط میان عناصر در پدیده توسط نور کنترل می‌شود و از این 5 خصلت، ولایت، نور است که سایر خصایل را تحت الشعاع قرار می‌دهد.
ابراهیم افزود: نظام عدد و رقم حضرات ائمه اطهار(ع) بسیار مهم است.
 اعداد 3، 5 و 7 بازتاب‌های زیادی دارند و تمامی اعداد و ارقامی که در تقسیم‌بندی حضرات استفاده می‌شود معنادار است، در مجموع باید به فرمایش حضرات در قالب وجودی نگاه کنیم و مباحث معرفتی سطح نازله است.
وی بیان کرد: امام رضا(ع) در جایی دیگر می فرمایند: «در ماه مبارک رمضان هر عملی مورد قبول حق است» زیرا فعلی که در اقتدا به امام باشد قبول است. 
همچنین امام رضا(ع) می فرمایند: «اگر یک آیه درماه رمضان بخوانید گویی که تمام قرآن را ختم کرده‌اید». 
مضمون این حدیث این است که با یک آیه قرآن می‌توان کل آیات را تفسیر کرد.
این محقق در ادامه، افزود:در عرفان شیعه هر ماهی به یک امام معصوم(ع) نسبت داده شده است و ماه رمضان، ماه امیرالمومنین حضرت علی(ع) است.
وی در ادامه به قاعده توازی عالم هستی، اشاره کرد و افزود:70 عالم هستی در حالت موازی حرکت می‌کنند، این تصور وجود دارد که بین عالم معنا و ماده تفکیک وجود دارد، اما این گونه نیست، در واقع جهنم، قیامت، حساب و کتاب در همین دنیا جاری است.
ابراهیم ادامه داد: امام رضا(ع) در حدیثی دیگر فرمودند: وقتی روزه هستید اگر به برادر مومن خود لبخند بزنید در قیامت خندان هستید، اما این قیامت جاری و در همین دنیاست. 
وی خاطر نشان کرد: همه اتفاقات عالم از امام سر می‌زند، در ابتدا این امام است که دلش برای ما تنگ می‌شود و در مرحله بعدی دل ما برای امام تنگ می‌شود و رخصت زیارت می‌دهد.
ائمه اطهار(ع) نفس کل هستند و ما نفس جزء هستیم و کل در جز حضور دارد و بر جزء اشراف دارد.
 در واقع حضرات معصومین(ع) در هر مرتبه‌ای از نفوس حاضر هستند.


گزارش خطا

ارسال نظرات
  • پیشنهاد سردبیر
  • آخرین اخبار
برپایی مراسم یادبود چهلمین روز درگذشت استاد سرشور خراسانی در حرم رضوی برگزاری دوره آموزش تخصصی توسعه فردی ویژه مدیران آستان قدس رضوی مدیر جدید کانون‌های خدمت رضوی خراسان رضوی معرفی شد چهارشنبه‌ای برای دل‌های دورمانده از حرم کلنگ‌زنی پروژه‌های آموزشی و درمانی در شهرستان سرخس تقدیر میراث فرهنگی از شرکت فرش آستان قدس رضوی در گسترش گردشگری استان پویش اهدای خون در شرکت صنایع دامپروری و لبنی رضوی برگزار شد ارتقای ایمنی و پایداری تولید، محور برنامه‌های پدافند غیرعامل توسعه خدمات امنیت سایبری در فاوا رضوی اهدای بسته‌های جشن تکلیف به فرزندان خانواده‌های کارکنان بنیاد کرامت رضوی ارائه 3هزار نفر ساعت آموزش تخصصی مشاوره در۶ ماهه 1404 موکبداران ناشنوای اهل بصره در آغوش بارگاه رضوی انعقاد تفاهم‌نامه همکاری‌های مشترک میان کتابخانه و موزه ملی ملک و کمیته ملی المپیک در دویست و شصت و چهارمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی انجام شد گستره خدمات آستان قدس رضوی در سطح کشور برگزاری نمایشگاه‌های کتاب ویژه هفته تربیت بدنی در کتابخانه‌های آستان قدس رضوی حرم مطهر رضوی، کانون پیوند ایمان، هویت و تمدن اسلامی است راهیابی تیم امدادی دانشگاه امام رضا (ع) به مرحله استانی مسابقات «رفاقت مهر» «سیره اجتماعی امام حسن (ع)»؛ نگاهی به جامعه آرمانی از منظر اهل‌بیت (ع) نخستین جلسه هماهنگی اجلاسیه رؤسای دانشگاه‌های اعتاب مقدسه برگزار شد آغاز به کار دوره‌های آموزشی «مدرسه پاییزه مهارت‌افزایی» در دانشگاه بین‌المللی امام رضا (ع)
پخش زنده

تلویزیون اینترنتی آستان نیوز

پویش ها