کد خبر : ۷۱۳۳۷۲
۱۰:۰۵

۱۴۰۵/۰۶/۱۳
زادبر، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ معاصر:

مسئله دشمن، ایران است نه فقط جمهوری اسلامی

مسئله دشمن، ایران است نه فقط جمهوری اسلامی
استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ معاصر، با تشریح سابقه مداخلات بیگانگان در ایران، مسئله اصلی را حفظ استقلال و موجودیت کشور دانست.

به گزارش آستان‌نیوز، دکتر علیرضا زادبر، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ معاصر، در هشتمین نشست تخصصی، خط روشنگری با موضوع استراتژی هزار خنجر؛ ایده اتلاف آمریکایی ـ صهیونیستی برای تجزیه ایران که در حرم مطهر رضوی برگزار شد، با تأکید بر اینکه مسئله ایران به یک دوره تاریخی یا یک حکومت خاص محدود نمی‌شود، گفت: مسئله فقط بر سر جمهوری اسلامی نیست؛ اگر چهل‌وهشت سال اخیر را از تاریخ ایران کنار بگذاریم، پیش از آن نیز ایران برای همسایگان، غرب و دیگر قدرت‌ها مسئله بوده است.

وی، افزود: پیش از انقلاب اسلامی نیز در دوره‌های قاجار، پهلوی، صفویه، افشاریه و زندیه، قدرت‌های خارجی با ایران مسئله داشتند؛ آن زمان نه مسئله هسته‌ای مطرح بود، نه غنی‌سازی و موشک وجود داشت و نه حزب‌الله، شکل گرفته بود.

زادبر با اشاره به سابقه تاریخی مقاومت ایرانیان در برابر قدرت‌های بیگانه، بیان کرد: رئیس‌علی دلواری در جنوب ایران مقابل انگلستان ایستاد و در همان دوره، میرزا کوچک‌خان جنگلی در شمال کشور نهضتی را شکل داد که سال‌ها ادامه یافت. بنابراین، مسئله ایران و تلاش قدرت‌های خارجی برای نفوذ و سلطه بر آن، به امروز، محدود نمی‌شود.

وی با تأکید بر نقش حکومت‌ها در حفظ یا تضعیف استقلال کشور ادامه داد: پرسش اساسی این است که چه حکومتی در ایران بر سر کار باشد تا از ایران دفاع کند. در تاریخ ایران، حکومت‌هایی مانند صفویه در دوره شاه‌عباس و اقدامات شخصیت‌هایی همچون نادرشاه، آقامحمدخان و امیرکبیر برای ایجاد ثبات و حفظ کشور تلاش کردند؛ اما در دوره‌هایی نیز ضعف مدیریتی و وابستگی، زمینه نفوذ بیگانگان را، فراهم کرد.

زادبر با اشاره به قرارداد‌ها و شکست‌های دوران قاجار گفت: قاجار در ابتدا حکومتی وابسته نبود، اما پس از شکست‌های نظامی و انعقاد قرارداد‌هایی مانند گلستان، ترکمن چای و پاریس، به‌تدریج وابستگی آن افزایش یافت و قدرت‌های خارجی توانستند در امور کشور، نفوذ بیشتری پیدا کنند.

وی درباره جایگاه انقلاب اسلامی در تاریخ مبارزات استقلال‌خواهانه ملت ایران اظهار کرد: انقلاب اسلامی، آرزوی چند دهه ایرانیانی را که برای استقلال مبارزه می‌کردند، به پیروزی رساند. مصدق و کاشانی برای ملی شدن صنعت نفت تلاش کردند، ستارخان و باقرخان در نهضت مشروطه ایستادند و شخصیت‌هایی مانند میرزا کوچک‌خان و رئیس‌علی دلواری در برابر استعمار مبارزه کردند؛ بسیاری از این مبارزان نیز کشته، تبعید یا زندانی شدند.

این پژوهشگر تاریخ معاصر با اشاره به محاسبات دشمن در جنگ اخیر گفت: دشمن تصور می‌کرد با هدف قرار دادن فرماندهان و مسئولان عالی‌رتبه، ساختار جمهوری اسلامی فرو می‌پاشد و مردم به خیابان‌ها می‌آیند، اما ملت ایران در برابر بمباران و فشار‌های اقتصادی ایستادگی کرد و این محاسبه دشمن، به نتیجه نرسید.

وی، افزود: مسئله اصلی، حفظ موجودیت، استقلال و قدرت تمدنی ایران است؛ کشوری که در طول تاریخ، هرگاه حکومتی قدرتمند و مستقل داشته، در برابر بیگانگان ایستاده و هرگاه با ضعف یا وابستگی مواجه شده، آسیب‌پذیر شده است.

وی در پایان، تأکید کرد: باید تاریخ واقعی ایران را شناخت و اجازه نداد با روایت‌های ناقص و آدرس‌های غلط، مسئله ایران تنها به یک حکومت یا یک دوره تاریخی تقلیل داده شود؛ زیرا مسئله اصلی، ایران و تداوم استقلال آن است.

 

 


گزارش خطا

ارسال نظرات
captcha
  • پربازدیدترین
  • آخرین اخبار
پخش زنده

تلویزیون اینترنتی آستان نیوز

پویش ها