کد خبر : ۷۰۹۲۷۸
۱۱:۵۷

۱۴۰۵/۰۳/۱۴
رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تشریح کرد

تحول در بنیاد پژوهش‌های اسلامی برای پاسخ به نیاز‌های جامعه

تحول در بنیاد پژوهش‌های اسلامی برای پاسخ به نیازهای جامعه
رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی از تغییر بنیادین در مسیر پژوهشی این مرکز خبر داد و تأکید کرد: هدف اصلی این مجموعه، عبور از فضای صرفاً نظری و رسیدن به پژوهش‌هایی است که مستقیماً با مسائل عینی و گره‌های اجتماعی جامعه گره خورده باشد.

‌به گزارش آستان‌نیوز، دکتر احد فرامرز قراملکی در تشریح رویکرد جدید این بنیاد اظهار کرد: ما در بنیاد پژوهش‌های اسلامی، مسیری را آغاز کرده‌ایم تا پژوهش‌ها از دایره محدود متخصصان خارج شده و در خدمت نیاز‌های روز جامعه قرار گیرند. برای دستیابی به این هدف، اتاق‌های فکر و هیئت‌های اندیشه‌ورز در موضوعات مختلف شکل گرفته‌اند تا مسائل واقعی جامعه را شناسایی و اولویت‌بندی کنند. در این مسیر، ابتدا مشکلات اجتماعی رصد شده و سپس با تحلیل علمی، به مسائل پژوهشی تبدیل می‌شوند تا راهکار‌های عملی برای آنها ارائه شود.

اخلاق؛ از توصیه‌های سنتی تا فناوری اصلاح رفتار

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی در تبیین نگاه جدید به حوزه اخلاق اشاره کرد که در دیدگاه امروز، اخلاق را نه صرفاً مجموعه‌ای از توصیه‌ها و نصیحت‌های سنتی، بلکه علم و فناوری اصلاح رفتار می‌داند.

وی افزود: در آثار سنتی اخلاقی، فضیلت‌ها توصیف می‌شدند، اما کمتر به روش‌های عملی تحقق آنها پرداخته می‌شد. ما امروز به دنبال پاسخ به پرسش‌های عملی هستیم؛ برای مثال، بررسی می‌کنیم که چگونه می‌توان فضیلت‌هایی مانند شرح صدر یا صبر را در انسان تقویت کرد و این مسیر چگونه می‌تواند سنجش‌پذیر و عملی باشد.

واکاوی ریشه‌های رفتاری نسل جوان و نقد پند‌های بیهوده

در راستای کاربردی‌سازی دانش، این بنیاد به سراغ چالش‌های هویتی و اجتماعی نسل جدید رفته است. قراملکی با اشاره به برخی آثار جدید گفت: در موضوع سبک پوشش و رفتار‌های هویتی نسل جوان، پژوهشی با عنوان از دیده شدن تا تماشا شدن انجام شده است که تلاش می‌کند ریشه‌های اجتماعی و روانی این رفتار‌ها را تحلیل کند. همچنین در موضوع انباشت توصیه‌های غیرکاربردی در جامعه، پژوهشی صورت گرفت که در قالب کتاب پند بیهوده منتشر و با استقبال مخاطبان روبه‌رو شد.

احیای فرهنگ گفت‌و‌گو در برابر ستیزه کلامی

یکی دیگر از محور‌های مورد توجه در این تحول پژوهشی، انسجام اجتماعی و مهارت‌های ارتباطی است. رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی معتقد است جامعه امروز بیش از هر زمان دیگری به احیای فرهنگ گفت‌و‌گو نیاز دارد؛ چراکه در بسیاری از روابط خانوادگی و اجتماعی، گفت‌و‌گو جای خود را به ستیزه کلامی یا چانه‌زنی داده است و این مسئله آسیب‌های متعددی را در سطح جامعه ایجاد می‌کند.

از تولید محتوا تا تربیت مدرسان در طرح «زندگی و بالندگی»

این تحول پژوهشی تنها به تولید کتاب محدود نشده و به عرصه‌های آموزشی و چندرسانه‌ای نیز گسترش یافته است. در همین راستا، طرح زندگی و بالندگی به عنوان یکی از اقدامات عملیاتی بنیاد اجرا شده است. در این طرح، پس از تولید محتوای علمی، بسته‌های چندرسانه‌ای تهیه و در سطح کشور حدود ۹۰۰ مدرس تربیت شدند که از طریق آنها، بیش از ۵۰ هزار نفر آموزش دیدند.

‌دکتر قراملکی در پایان خاطرنشان کرد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی در کنار حفظ آثار مرجع و بنیادی نظیر کتاب المعجم، اکنون به سمت عمومی‌سازی دانش حرکت کرده است تا پژوهش‌های دینی با فاصله گرفتن از فضای انتزاعی، در حوزه‌هایی، چون زیست عفیفانه، اخلاق خدمت و تربیت خانوادگی، اثرگذار و راه‌گشا باشند.


گزارش خطا

ارسال نظرات
captcha
  • پربازدیدترین
  • آخرین اخبار
پخش زنده

تلویزیون اینترنتی آستان نیوز

پویش ها